Pagarbos bėgimas

Ankstų šeštadienio rytą mūsų gimnazijos bėgimo mėgėjai išvyko dalyvauti Pagarbos bėgime „Algimanto apygardos partizanų kovų takais“, skirto apygardos vado Antano Starkaus-Montės 100–osioms gimimo metinėms paminėti. Bėgimas  vyko Anykščių rajone (Šimonių giria – Svėdasai).

Geltonas  autobusiukas su gimnazijos sportininkais atvyko į Šimonių girią, į Algimanto Starkaus-Montės apygardos  7 partizanų žūties vietą. Čia 1949 m. lapkričio 1 d. sovietų  MGB vidaus kariuomenės pajėgos apsupo apygardos vadavietės bunkerį. Po tris valandas trukusių kautynių kovotojai, supratę, kad išsiveržti iš bunkerio nepavyks, gyvi nepasidavė ir septyniese jame susisprogdino. Kartu su partizanais žuvo ir apygardos vadas Antanas Starkus-Montė.

Žūties vietoje pagerbę žuvusiuosius  gėlėmis  ir  savanorių karių išautomis salvėmis, sugrįžome į starto vietą Šimonių girioje prie Priegodo ežero. Čia visus susirinkusius pasveikino ir kuo geriausios sėkmės bėgant palinkėjo Lietuvos Seimo narys Audronis Ažubalis ir kiti bėgimo organizatoriai.

Sportininkų oras tikrai nelepino, visą laiką (bėgimo trasa – 8,5 km.) lijo lietus, bet mūsų gimnazijos merginos ir vaikinai užsidegę žuvusiųjų kovotojų narsa ir drąsa, būdami  tikri šaunuoliai, susidorojo su visais sunkumais ir sėkmingai finišavo Svėdasų miestelyje. Visiems finišavusiems buvo įteikti atminimo medaliai, o mūsiškis Martynas Gargasas, finišavęs su pačiais pajėgiausiais bėgikais, buvo apdovanotas Lietuvos Seimo nario Audroniaus Ažubalio asmenine dovana. Sportininkai buvo pavaišinti  karšta arbata ir šaulių koše. Gimnazijos mokiniai buvo pakviesti į Svėdasų miestelio biblioteką, kur buvo supažindinti su to krašto žymiausiais žmonėmis ir Svėdasų krašto istorija.

Išreiškę pilietinį požiūrį ir pagarbą pokario rezistencijos kovoms, nors ir permerkti lietaus, bet gerai nusiteikę, vėlų šeštadienio vakarą  grįžome į Alytų.

Už šią išvyką esame dėkingi Alytaus miesto tarybos nariui, mūsų gimnazijos auklėtiniui Povilui Labukui, kuris pasirūpino transportu ir padėjo mūsų gimnazijos mokiniams nuvykti į šį reikšmingą renginį.

Kūno kultūros mokytojas Jonas Baltrušaitis