Metų posakis – „Vaiko teises iškviesiu“

Šį ir kitų šmaikščių arba graudžių posakių ir žodžių išgirdome Alytaus Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje. Spalio 16 dieną II f klasės mokiniai su lietuvių kalbos mokytoja Santa Marcinkevičiūte dalyvavome netradicinėje pamokoje – renginyje „RINKIMŲ METAIS – APIE METŲ ŽODŽIO RINKIMUS. NAUJAŽODŽIŲ DUOMENYNAS IR JO NAUJIENOS“.

Pranešimus apie Metų žodžio rinkimus ir Naujažodžių duomenyną skaitė „Gimtosios kalbos“ žurnalo redaktorių grupės vedėja vyr. redaktorė, Kalbos ir kultūros instituto lektorė Rita Urnėžiūtė ir Lietuvių kalbos instituto jaunesnioji mokslo darbuotoja Agnė Aleksaitė.

Lektorė A. Aleksaitė papasakojo, kaip naudotis Naujažodžių duomenynu ir kokia tokio duomenyno rengimo prasmė. Ji teigė, kad šis duomenynas atskleidžia, kad mūsų gimtoji kalba yra gyva ir labai turtinga.

Įdomu buvo sužinoti, kad mūsų dažnai vartojami žodžiai ar posakiai yra fiksuojami ir registruojami. Lektorė Rita Urnėžiūtė papasakojo apie Metų žodžio ir posakio rinkimus kaimyninėse šalyse ir tai, kad mūsų šalyje tokių rinkimų tradicija dar labai jauna. Tačiau tokie rinkimai yra svarbūs, nes „leksika yra visuomenės atspindys, o „kiekvienas kalbos raidos periodas atspindi atitinkamą periodą tautos gyvenime“ (Gudavičius)“.

Pranešėja prognozavo, kad 2019 metų posakiu galėtų tapti politinių batalijų fone ištarta frazė „Jei pasiūlys, tai paimsim“. Ši frazė kelia visuomenės juoką, tačiau mes galime pritaikyti ją sau kitame kontekste: mes „paėmėm“ pasiūlytą kitokią pamoką ir nenusivylėme, nes praturtinome savo suvokimą apie žmogaus, visuomenės ir kalbos ryšį.

Eneida Pigagaitė ir Gabrielė Paukštytė, II f klasės mokinės