Pirmasis Erasmus+ projekto «A table citoyens» šalių partnerių vizitas Prancūzijoje

Lapkričio 18–24 dienomis Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos mokytojų delegacija dalyvavo projekto Erasmus+ pirmame partnerių susitikime Prancūzijoje, Nanto mieste, Carquefou Honoré-d‘Estienne-d‘Orves licėjuje. Projekte dalyvauja 5 šalys: Prancūzija, projekto koordinatorė, Čekija, Ispanija, Rumunija ir Lietuva.

Vizito metu šalių komandos apžiūrėjo naują, vos trečius metus veikiantį licėjų su išmaniomis klasėmis, erdvia valgykla, didžiuliu sporto centru, mokinių bendrabučiu, biblioteka, poilsio zonomis. Mokytojai aptarė dvejų metų veiklas, numatė mobilumų datas, susitiko su Carquefou Honoré-d‘Estienne-d‘Orves licėjaus vadovais, mokytojais, diskutavo apie šalių-partnerių mokytojų darbo krūvio ypatumus, kasdienybę, bendravimą su mokiniais ir kt. Paskutinę vizito dieną susitikome su mokiniais, dalyvausiančiais projekte, jų tėvais. Vakaronės metu pristatėme savo šalį ir gimnaziją, pasidalijome kulinariniu paveldu, ragavome kitų šalių nacionalinius patiekalus, šokome jų šokius. Visos šalys atsivežė mokinių pieštus logotipus projektui. Licėjaus mokiniai projekto logotipu išrinko mūsų gimnazijos III a klasės mokinės Gabrielės Gajauskaitės pieštą logotipą.

Projektas bus vykdomas dvejus mokslo metus, jame dalyvauja 20 mūsų gimnazijos mokinių ir nemaža mokytojų komanda. Projektą koordinuoja  prancūzų kalbos mokytoja Loreta Kašėtienė ir geografijos mokytoja Vida Balevičienė.

Šio projekto tikslai yra parodyti dalyviams, jog mityba tampa vis didesniu iššūkiu tvariam Europos vystymuisi; padėti suprasti, jog turime vartoti atsakingai ir būti solidarūs; suvokti ryšį tarp biologinės įvairovės nykimo ir žmonių mitybos; mokiniams ir mokytojams įgyti skaitmeninių technologijų vartojimo ir kalbinių kompetencijų sertifikatą.

Erasmus projektai, tai ne tik puiki galimybė mokiniams ir mokytojams pasikeisti patirtimi su kitomis Europos šalių mokyklomis, tobulinti užsienio kalbų komunikacinius gebėjimus, bet ir pažinti kitas šalis, jų papročius, kultūrą. Atsižvelgiant į projekto temą „Prie stalo, piliečiai! Nuo Europos maisto kultūros iki iššūkių žmonijai“, buvo parinktos ir pirmojo vizito pažintinės išvykos. Lankėmės šeimos sūrinėje „Curé Nantais”, Beaujoire vynų ir gastronomijos parodoje, sraigių fermoje, moderniuose hidroponikos šiltnamiuose.

Danutė Dragūnienė, direktoriaus pavaduotoja ugdymui