Turininga Alytaus jaunųjų chemikų metų pradžia

Naujieji metai dar tik prasidėjo, o Alytaus jaunųjų chemikų mokyklėlės gyvenimas turiningas įvykių. Puiku, kai mokyklą baigę mokiniai nepamiršta, kad užsiėmimai vyksta pirmadieniais, aplanko ir dažniausiai ne tuščiomis. Jų dovanos – tai žinios, įgyta nauja patirtis. Jau pirmame užsiėmime sausio 6 dieną jaunuosius chemikus konsultavo buvusi AJChM mokinė, dviejų tarptautinių olimpiadų bronzos medalių laimėtoja, Alytaus  miesto savivaldybės premijos už Alytaus miesto vardo garsinimą respublikoje ir tarptautiniu mastu laimėtoja, Edinburgo universiteto biomedicinos studijų trečio kurso studentė Inga Gražulytė. Pradžioje Inga visiems mokiniams papasakojo apie studijas, karjeros galimybes, o paskui dirbo su  chemijos olimpiadai besiruošiančiais  mokiniais, aiškino teorinius klausimus, padėjo spręsti sudėtingesnius uždavinius.

Tos pačios savaitės pabaigoje vyko Lietuvos mokinių 58-osios chemijos olimpiados II etapas. Jame iš 28 dalyvių 17 – mūsų AJChM ugdytinių. Tai sudaro 61 %  bendro dalyvių skaičiaus.  Iš keturiolikos prizininkų vienuolika yra Alytaus jaunųjų chemikų mokyklos įvairių gimnazijų mokinių. Ir tai sudaro 79 %  laimėtų prizinių vietų. Mokinių darbai išsiųsti olimpiados organizatoriams atrankai. Tikimės – į trečią, respublikinį, 58-osios chemijos olimpiados etapą pakvies nemažai mūsų ugdytinių. Dabar jų laukia darbymetis, dar daug neišnagrinėtų temų, neišspręstų uždavinių, neatliktų eksperimentų. Šiuos dalykus spręsti  ir vėl padeda AJChM alumnai. Jau sausio 20 dieną į užsiėmimą atvyko VU chemijos fakulteto II kurso studentas Vilius Petraška. Vilius taip pat yra respublikinių olimpiadų ir konkursų prizininkas, tarptautinės D. Mendelejevo olimpiados dalyvis. Jis pasidalijo studentiška patirtimi, konsultavo olimpiadininkus teoriniais ir eksperimentiniais klausimais.

Alytaus jaunųjų chemikų mokykla gyvuoja penktus metus. Ją finansuoja Alytaus miesto savivaldybė, remia pramonininkai – UAB Marisa, UAB Grota, UAB Vita Baltic International, AB Alytaus chemija, UAB Koslita. Sulaukiame partnerių – Vilniaus universiteto chemijos instituto, Kauno technologijų universiteto chemijos technologijų fakulteto, Vilniaus kolegijos agrochemijos fakulteto, daugelio alumnų, Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos paramos.

Janė Liutkienė,
Alytaus jaunųjų chemikų mokyklos mokytoja,
chemijos mokytoja ekspertė