Šimtadienio akimirkos

Sausio 31 dieną praūžė įspūdingas Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago 98-osios laidos šimtadienis. Prabėgo jau visa savaitė, tačiau mokyklos koridoriuose vis dar netyla kalbos apie nepakartojamų akimirkų kupiną šventę.

Šiais metais trečiokai visus dvyliktokus pakvietė pakeliauti laiku ir nuvykti į paslaptingą, nežinomybių pilną ir dar nesuplanuotą ateitį. Šimtadienio vakarą keliavome į 2050-uosius. Mokslininkės, su savo sukonstruota laiko mašina atvykę į 2050-uosius, norėjo pamatyti kuo daugiau… Jos leidosi į kelionę ir pirmiausia apsilankė ateities mokykloje, kurią pristatė IV c klasė. Joms buvo įdomu sužinoti, kaip laisvalaikį leidžia ateities jaunimas, todėl paprašė IV b klasės parodyti visas jaunimo pramogas bei užsiėmimus. O kaipgi be ateities profesijų? Mokslininkėms kilo daug įvairiausių klausimų apie žmonių darbus ateityje, tačiau IV e klasė be didelių problemų išsklaidė visą nežinomybę ir pademonstravo, ką žmonės dirba 2050-aisiais metais. Visais laikais žmonės norėjo vilkėti madingus drabužius, visais amžiais vykdavo madų šou. Tai kokios gi mados ateity?  Pasipuošę gražiausiais kailiukais mokslininkės stebėjo 2050-ųjų madas, kurias demonstravo IV a klasės mokiniai. Buvo tikras ,,eleganza extravaganza“ šou!  Na, o IV f klasė papasakojo apie ateities šeimą, jos santykius ir tradicijas. O štai  IV d abiturientai  pasidalijo, kaip po 30 metų pasikeitė senjorų gyvenimas, ką jie veikia, kokią pensiją gauna…

Viso vakaro metu Alytaus miesto teatro didžiojoje salėje netrūko juoko, šypsenų ir plojimų, nes pasirodymai buvo unikalūs, linksmi ir nepakartojami. Juos puošė pačių mokinių sukurti flashmob`ai ar dainuojamos žinomiausios dainos. Tą nuostabią dieną  abiturientai buvo laimingi, visi šventė ir trumpam užmiršo namų darbus, skaitomus kūrinius, artėjančius egzaminus. Na, o pirmadienį vėl sugrįžo į mokyklos suolus ir kibo į pasiruošimo egzaminams darbus, iki jų liko  mažiau nei 100 dienų. Dvyliktokai pripažino, kad darosi graudu supratus, jog naujas gyvenimo etapas jau visai čia pat ir teks palikti mylimą mokyklą. Tačiau mokyklos direktorius Virginijus Skroblas ir visi mokytojai džiaugiasi, jog išaugino dar vieną protingą ir stropią laidą.

Taigi 98-osios laidos vanagams jau atėjo metas pamažu kelti sparnus ir ruoštis skrydžiui. Tikimės, jis bus sėkmingas!                   

Emilija Smilinskaitė,   III e klasės mokinė