Erasmus+ projekto „A table citoyens!“ vizitas Rumunijoje

Vasario 2–8 dienomis Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos mokytojų ir mokinių komanda dalyvavo Erasmus+ projekto „A table citoyens!“ šalių partnerių susitikime Rumunijoje, Ploješti mieste. I. L. Caragiale licėjuje susitiko visos projekto šalys partnerės: Prancūzija, Rumunija, Čekija, Ispanija ir Lietuva.

Pirmoji vizito diena iškilmingai prasidėjo licėjaus aktų salėje, kur direktorė Bajenaru Carmen Veronica pasveikino projekto dalyvius ir pakvietė susipažinti su išskirtine licėjaus istorija. Mokykla yra įsikūrusi pastate, kuris yra įtrauktas į UNESCO saugomų objektų sąrašą. Jos istorija prasidėjo prieš 155 metus, kai 1864 metais buvo atidaryta pradinė mokykla berniukams. Šiandien tai – modernus licėjus, garsėjantis mokinių pasiekimais tarptautiniu lygiu. Projekto dalyviai turėjo galimybę lankytis informacinių technologijų, prancūzų kalbos, biologijos, chemijos, istorijos, fizinio ugdymo pamokose. 

Projekto koordinatorė Rumunijoje supažindino dalyvius su veiklomis, kurias mokiniai turėjo vykdyti vizito metu. Visos veiklos susijusios su projekto „Prie stalo, piliečiai. Nuo Europos maisto kultūros iki iššūkių žmonijai“ tema – įvairių šalių mitybos tradicijomis, kulinariniu paveldu bei gamybos procesais. Kiekvienos šalies mokiniai kūrė trumpą video reklamą apie populiariausią savo šalies tradicinį patiekalą. Mūsų gimnazijos mokinės pasirinko cepelinus ir sukūrė šmaikštų video prancūzų kalba, kuriame pristatė visą cepelinų gamybos procesą. 

Vizito Rumunijoje metu Erasmus+ projekto dalyviai lankėsi „Ana State“ konditerijos fabrikėlyje, duonos kepykloje „Lido Garbea“ ir saldumynų fabrike „Phoenix“, kur susipažino su produkcijos gamybos procesais bei degustavo tradicinius rumunų skanėstus. 

Viena vizito diena buvo skirta kultūriniam ir istoriniam Bukarešto pažinimui. Lankėmės Rumunijos parlamente, kuris yra vienas didžiausių ir brangiausių pasaulyje administracinių pastatų, menantis rumunų tautai skaudžią komunistinę praeitį. 

Vizitą Rumunijoje vainikavo Erasmus+ vakaronė, kurioje dalyviai pristatė savo šalį bei mokyklą, vaišinosi tradiciniais valgiais, bendravo anglų, prancūzų, ispanų kalbomis ir linksmai sukosi šokio sūkuryje. 

Susitikimas Ploješti mieste baigėsi, prasideda pasiruošimas kitoms veikloms. 

Loreta Kašėtienė, Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos
prancūzų kalbos mokytoja metodininkė