Viktorina, skirta paminėti Gimtosios kalbos dieną

Žodžiai, kaip ir daiktai, –
atšimpa ir nusinešioja.
Juos reikia galąsti,
o prieš ištariant dulkes nušluostyt.
Tad kalbėkime tik dideliais
ir labai švariais žodžiais.

            Justinas Marcinkevičius

Pavasariui žengiant į žemę, vasario 27-osios popietę, I klasių mokiniai prasmingai paminėjo Gimtosios kalbos dieną, patikrindami kalbos žinias bei varžydamiesi viktorinoje, kurią surengė mūsų gimnazijos lietuvių kalbos mokytojai.

Šešios gimnazistų grupės, kurias sudarė keturi ar penki mokiniai, gavo dešimtį įdomių užduočių, susijusių su lietuvių kalbos raidos istorija, struktūra, gramatika. Vienas iš pirmosios užduoties klausimų – kokia lietuviška raidė neturi analogų pasaulyje? Azartiškai spėlioję pirmokai rado teisingą atsakymą, kad tai raidė ė. Taip pat mokiniai turėjo progą prisiminti žinias apie kalbotyrą, įrašydami raides ar trūkstamą žodį, demonstravo raštingumo įgūdžius,  taisydami kalboje nevartotinas žargonybes, barbarizmus ir svetimybes bei nustatydami žodžio formą pagal nurodytus gramatinius požymius, plėtė žodyną. Viktorinos dalyviai turėjo pasukti galvą, norėdami sudaryti kuo daugiau žodžių iš žodžio klumpakojis ar užbaigti žodžių grandinėlę.

Kiekvienai užduočiai atlikti buvo skirtas ribotas laikas, todėl dirbti reikėjo greitai ir atidžiai. Tačiau pirmokams jas tikrai pavyko įveikti ir parodyti savo išmintį bei apsukrumą. Mokiniai smagiai praleido laiką, pasisemdami daug svarbių žinių, o I f klasės grupė laimėjo pirmąją vietą. Sako, tikras lietuvis ne tik puoselėja savo kalbą, bet ir labai mėgsta saldumynus. Taigi visi dalyviai ir laimėtojai buvo apdovanoti saldžiais prizais. O mokytojai džiaugėsi tokiu pirmokų aktyvumu ir azartu, todėl žada puoselėti šią prasmingą tradiciją.

Knyg(i)ų klubo narė Ugnė Gudaitytė