Prasminga kelionė ir veikla Europos Parlamente Strasbūre

Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos bendruomenėje jau ilgą laiką puoselėjamos Euroscola ir MEPA projektų tradicijos. Programos „Mokyklos – Europos Parlamento ambasadorės“ (MEPA)  tikslas – ugdyti jaunuosius europiečius, pristatyti Europos Sąjungos poveikį ir naudą įvairioms gyvenimo sritims ir skatinti jaunus žmones būti aktyviais savo šalies ir Europos Sąjungos piliečiais. Labai džiugu, kad šiais metais į Europos Parlamentą Strasbūre buvo pakviesti aštuoni mūsų gimnazijos mokiniai ir mokytoja.

Savo kelionę, kurios tikslas Europos Parlamentas Strasbūre, pradėjome vasario 24-os dienos vakare. Visi jautėmės pakiliai, todėl neišgąsdino nė naktinė kelionė autobusu. Pakeliui į  Strasbūrą  pirmiausia aplankėme Prahą, sužavėjusią savo neaprėpiamu senamiesčiu, valdovų rūmais ir tiltais. Kitą dieną Elzaso sostinė Strasbūras pasitiko mus šaltu ir lietingu oru, bet tai nesutrukdė  grožėtis nuostabiąja katedra ir įdomiais fachverko  stiliaus statiniais.

Pati svarbiausia, žinoma, buvo vasario 27-oji diena, kurią praleidome Europos Parlamente. Mokytojų laukė pokalbiai su aukštais pareigūnais ir kolegomis iš kitų Europos valstybių, be to, jie galėjo stebėti visos Europos mokinių veiklą didžiojoje Europos Parlamento salėje. Mokiniai posėdžių salėje sėdėjo Europos deputatų vietose, jie galėjo balsuoti taip, kaip tai daro visų valstybių išrinktieji politikai. Didžiąją dalį rytinio posėdžio užėmė kiekvienos  dalyvaujančios šalies  atstovų prisistatymai. Po to Europos Parlamento administratoriai kalbėjo apie Europos Sąjungą. Vyko tiesioginė transliacija, kurios metu buvo galima kalbėtis su europarlamentare iš Briuselio. Pietų metu buvo sudarytos komandas iš 4 dalyvių, atstovaujančių  skirtingas šalis. Po pietų  atskirose salėse  mokiniai diskutavo viena iš šešių jų  pasirinktų temų. Po diskusijos vienas  grupės išrinktas mokinys visiems pristatė, apie ką diskutavo, kokius sprendimus siūlė įvairių šalių mokiniai. Po pristatymų išrinktiems oratoriams buvo galima užduoti klausimų, o visi jaunieji parlamentarai vėl galėjo balsuoti – įvertinti savo bendraamžių veiklos sėkmingumą. Renginio pabaigoje vyko žaidimo Eurogame finalas ir  prizų  įteikimas. Labai emocinga renginio pabaiga tapo, kai visi  šalis pristatę mokiniai įnešė savo vėliavas ir sustojo ratu, o  ši iškilminga akimirka  baigėsi Europos Sąjungos himnu.

Kelionė namo taip pat neprailgo, nes turėjome galimybę pamatyti dar kelis įdomius Europos miestus. Liuksemburgas visus pradžiugino netikėtu, šią žiemą nematytu sniegu. Kaitrios saulės tirpinamas sniegas tapo labai gražiu šio tiltų, fortų, uolų ir gynybinių labirintų miesto akcentu. Saksonijos sostinėje Drezdene, dar vadinamame Elbės Florencija,  labai sužavėjo iki šiol atstatomi karališkieji rūmai. Buvo labai įdomu ant katalikiškos bažnyčios ir freskoje ,,Karališkoji eisena“ pamatyti mūsų Vytį – tai priminė apie Saksonijos valdovų ir ATR istorinį ryšį. Paskutinės dienos ilgoką kelionę namo maloniai praskaidrino sustojimas Žemutinės Silezijos sostinėje Vroclave, Oderio  upės salose įsikūrusiame  viename gražiausių Lenkijos miestų.

Ilgai gyvensime šitų prasmingai praleistų dienų įspūdžiais. Svarbiausia buvo galimybė Europos Parlamente bendrauti su įvairių šalių mokiniais ir mokytojais, suvokti, kad ateityje turėsime kartu kurti bendrus Europos namus.                                  

II a klasės mokinė Karina Muliuolytė ir
lietuvių kalbos mokytoja Eglė Barysienė