Donorystė – gyvybės viltis

Alytaus Adolfo Ramanausko – Vanago gimnazijoje puoselėjamos kilnios donorystės tradicijos. Kasmet mūsų mokyklą aplanko Nacionalinės donorystės asociacijos centro atstovai, kurie kartu su mokyklos vadovais, etikos mokytoja Meile Platūkiene ir mokyklos medicinos sesele Onute Kiškyte skatina jaunuosius gimnazistus domėtis kraujo donoryste. Pelno nesiekiančios organizacijos tikslas – skleisti neatlygintinos kraujo donorystės idėjas tarp atsakingų jaunų žmonių.

Jau daug metų donorystę propaguojančios nevyriausybinės organizacijos siekia atkreipti įvairių valstybinių institucijų dėmesį į būsimų donorų ugdymą ir žinių apie donorystę sklaidą švietimo įstaigose. Gegužės 11d. gimnazijoje vykusioje paskaitoje, kurią skaitė Nacionalinės donorystės asociacijos prezidentas Darius Tumšys, dalyvavo daugybė susidomėjusių mokinių. Klausytojai sužinojo apie kraujo donorystę kaip socialinį reiškinį, apie donorystės svarbą, saugumą, šių dienų problemas ir istoriją. Taip pat buvo pateikta pagrindinė informacija apie kraują, jo sudėtines dalis ir funkcijas.

Paskaita buvo be galo įdomi, verčianti pasukti galvą ir suvokti visuomenės problemas. Mokiniams kilo daugybė klausimų, iš kurių išsirutuliojo dar įdomesnės diskusijos. Darius Tumšys atsakė į visus gimnazistų klausimus ir net labiausiai abejojančius privertė susimąstyti. Sukrečianti statistika paveikė kiekvieno dalyvavusio paskaitose emocijas. Didelis Lietuvos gyventojų mirtingumas tik dėl visuomenės abejingumo dar labiau skatino propaguoti neatlygintiną kraujo donorystę.

Kodėl neatlygintinos kraujo donorystės idėjos žengia drąsius žingsnius būtent mūsų gimnazijoje? M. Platūkienė ne tik nuoširdžiai vertina donorystę ir žino jos svarbą, bet ir yra viena iš Alytaus krašto donorų asociacijos steigėjų. Pedagogė kartu su bendraminčiais puoselėja kraujo donorystės sklaidos tradiciją gimnazijoje ir ne tik.

Ši paskaita nėra paskutinis žingsnis dalinant gerumą. Gegužės 24 d. bus vykdoma donorystės akcija, todėl laukiamas gausus būrys būsimų donorų. Adolfo Ramanausko – Vanago gimnazija paminės Pasaulinę donorystės dieną birželio 14 d., o per Alytaus miesto dienas mūsų gimnazijos mokiniai kvies žmones aukoti kraują tiems, kuriems jo reikia.

Agnė Petraiškaitė, III m g

Parašykite komentarą