Dalyvavome „Tyrėjų nakties“ renginiuose (nuotraukos, video)

Tyrėjų nakties renginiai tapo tradiciniai ir mūsų gimnazijoje. Praeitą savaitę veikė gamtos mokslų laboratorijos. Rugsėjo 21 d. po pamokų mokiniai rinkosi į biologijos kabinetą, pasižvalgyti į mikropasaulį pro mikroskopą. Rugsėjo 22 d. ilgųjų pertraukų metu ir po pamokų mokiniai ir  mokytojai lankėsi fizikos ir chemijos kabinetuose,  kur stebėjo kintamos srovės veikimo demonstracijas, tyrė vandenį iš įvairių šaltinių.
Rugsėjo 23 d. šeši devintokai išvyko į Lietuvos mokinių gamtos mokslų olimpiados apskrities etapą, o didelė grupė II-IV g klasių gimnazistų, lydimi mokytojų Irmos Linkevičienės, Snieguolės Valentukonienės ir Daniaus Gintalo, vyko į Kauno technologijos universiteto miestelį, kuriame vyko jau kasmetinis mokslo festivalis „Tyrėjų naktys“. Elektros ir valdymo inžinerijos, cheminės technologijos, dizaino ir technologijų, statybos ir architektūros fakultetuose galėjo artimai susipažinti su gamtos ir tiksliaisiais mokslais, naujausiais moksliniais tyrimais.
Cheminės technologijos fakulteto studentų atstovybės pirmininkas trečiakursis chemikas Tadas ir jo padėjėjai mums išdalino „Tyrėjo pietų“ talonėlius. Tadas mums parodė, kur yra visi keturi fakultetai . Demonstracijų chemijos fakultete metu sužinojome apie fotochromo sintezę, gamybą ir naudojimą. Statybos ir architektūros fakultete pietavome. Pasistiprinę toliau tęsėme ekskursiją po statybos ir architektūros fakultetą. Pirmame aukšte galėjome išbandyti jėgas, ką ir kiek žinome apie Europos Sąjungą, už dalyvavimą gavome smagių ženkliukų. Jau netrukus antrame fakulteto aukšte prasidėjo fundamentaliųjų mokslų vaizdus pristatymas. Fizikai visiems norintiems „degė“ rankas metanu prisotintomis muilo putomis, rodė, kaip klevo lapas sušąla jį įmerkus į skystą azotą ir kaip reaguoja sausas ledas užpiltas vandeniu. Gimnazistai galėjo išbandyti savo jėgas žaisdami loginius žaidimus, kuriuos pristatė taikomosios matematikos studentai, nusifotografuoti specialia kamera, kuri reaguoja į žmogaus šilumą, o kompiuterio ekrane pamatyti, kaip šiluma pasiskirsčiusi jų kūne. Važinėjo studentų sukonstruotas robotukas, kuris atliko užduotis. Salėje vyko veiksmas , laboratorijose demonstracijos. Viena iš įspūdingiausių laboratorijų, kurioje sukuriamas tikras žaibas. Dėstytojas juokavo, kad studijuojančios merginos mažiau bijo žaibo negu vaikinai. Taip pat moksleiviai turėjo galimybę pamatyti, kaip dirba hibridinė vėjo ir saulės elektrinė ir sužinoti daugiau apie specialybes, reikalingas sparčiai populiarėjančioje atsinaujinančių šaltinių srityje.
Paskaitoje „Kaip sportas veikia mūsų organizmą“ sužinojome, kad sveikata ne tik intensyvus sportavimas, bet ir psichologinės bei socialinės padėties veidrodis. Kitoje paskaitoje apie kompiuterius dėstytojai labai vaizdžiai ir paprastai pristatė matricas ir procesorius l, daug supratome apie jų kūrimą, veikimą ir reikšmę mūsų kasdieniame gyvenime. Paskaita apie anglį visus tiesiog pakerėjo. Sužinojome, kad anglis turi penkias skirtingas alotropines atmainas : amorfinė anglis, grafitas, deimantas , fulerenas ir sintetinė – karbinas, jų taikymą. Dėstytojas taip sužavėjo savo energija ir linksmu būdu, kad po paskaitos visi atsistoję plojo ir dėkojo jam už labai gerai praleistas keturiasdešimt penkias minutes. Tai tik kelių paskaitų įspūdžiai.
Vakarą vainikavo lazerių ir ugnies šou, kuris vyko prie fizikos fakulteto. Skambėjo dainos bei šoko šokėjos, fakyrai.
Vėlai vakare linksmai nusiteikę važiavome namo. Kelionė pavyko, sužavėjo daugelį, gimnazistai planavo kitų metų išvyką. Ačiū mokytojams, kurie suorganizavo šią išvyką.

Greta Slavinskaitė IIIag

Parašykite komentarą