Draugystės savaitės finalinis renginys

Dar spalio viduryje I a ir II a klasės, Draugystės savaitės finalinio renginio laimėtojos, pradėjo ruoštis konkursui, kurio tikslas sukurti Tolerancijos himną. Jį organizavo 3 institucijos: Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus (VVGŽM) Tolerancijos centras, Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti ir Amerikos centras Vilniuje. Jame galėjo dalyvauti visų Lietuvos mokyklų 6 – 12 klasių moksleiviai: pavieniai atlikėjai ar mokyklų ansambliai. Konkursui pateikė dainas 23 Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklos – daugiausia tos mokyklos, kuriose veikia Tolerancijos ugdymo centrai.

Lapkričio 16 dieną kartu su Jotvingių gimnazijos atstovais išvykome į VVGŽM, kur vyko finalinis renginys, iš 23 dalyvių buvo išrinkti 7 finalininkai iš Druskininkų, Telšių, Varėnos, Platelių ir Vilniaus mokyklų. Komisijoje buvo daug kam gerai žinomi grupės „Skamp“ atlikėjai Erica Jennings ir Viktoras Diawara, atstovai iš JAV ambasados Lietuvoje. Stebėti kitus dalyvius buvo labai įdomu, nes visos dainos buvo išskirtinės ir savos kūrybos, taigi buvo labai smagu sužinoti, kokio talentingo jaunimo turime savo šalyje. Dėl pagrindinio prizo – galimybės įrašyti savo kūrinį profesionalioje „Skamp“ studijoje su Erica Jennings ir Victoru Diawara – varžėsi finalininkai iš Druskininkų, Telšių, Varėnos, Platelių ir Vilniaus mokyklų. Trečioji vieta atiteko Druskininkų „Atgimimo“ mokyklos merginų trio daina „Himnas Tolerancijai“. Antroji vieta – Platelių meno mokyklos Žemaičių Kalvarijos skyriaus atlikėjų dainai „Svarbu, kas tavoj širdy“. Antrosios ir trečiosios vietos laimėtojos buvo apdovanotos JAV ambasados įsteigtais vertingais prizais.

Pirmoji vieta ir E.Jennings bei V.Diawara simpatijos atiteko Telšių Žemaitės gimnazijos ansambliui, finale atlikusiam dainą „Tu ir aš“. Telšiečių laukia kelionė į „Skamp“ įrašų studiją, o vėliau – galimybė išgirsti savo atliekamą dainą per Lietuvos radiją. Šioje kelionėje ne tik pamatėme kūrybingų žmonių, bet ir turėjome galimybę aplankyti patį Gaono žydų muziejų ir išgirdome trumpą paskaitą apie muziejų, jo ekspoziciją ir istoriją. Mus lydėjo muzikos mokytoja Jureta Šametienė, kuri mus įkvėpė ir padėjo ruoštis konkursui, ir Tolerancijos ugdymo centro koordinatorė ir etikos mokytoja Meilė Platūkienė.

Gretė Bagdonaitė Ia klasė

Pirmąją vietą pelniusi daina:

II a Tolerancijos himnas

I a Tolerancijos himnas