Kovo 20-oji – pasaulinė Žemės diena!

IMG_5568

Kiekvienų metų kovo 20 diena yra minima kaip Pasaulinė Žemės diena, astronominis pavasaris. Kovo 20-oji, Pasauline Žemės diena buvo paskelbta neatsitiktinai. Šiomis dienomis ateina pavasario lygiadienis – dienos ir nakties ilgumas tampa vienodas visoje Žemėje.

Šią dieną, 1971 m. paskelbė Jungtinės Tautos. Vėliau, Lietuvai atgavus nepriklausomybę, Žemės dienos iniciatorius Johnas McConnellis taip pat kreipėsi į mūsų tautą, ragindamas tapti Žemės globėjais, o pavasario lygiadienį, kuris skirtingose planetos vietose yra kovo 20 – 21 d., minėti kaip Pasaulinę Žemės dieną. Atsiliepdama į šį kreipimąsi, tuometinė Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba 1992 m. Žemės dieną oficialiai įteisino ir Lietuvoje.

Jos metu yra diskutuojama aplinkosauginėmis temomis ir raginama priimti palankius aplinkai sprendimus. Tai diena, kai kalbama apie mūsų planetai iškilusius pavojus, mūsų veiklą žydinčioje planetoje, kad ji nebūtų nukreipta tik beatodairiškam mūsų pačių gerovės ir patogumo kūrimui, negalvojant apie ateities kartas. Taip pat yra organizuojami šventiniai reginiai, kūrybinės akcijos, išvykos į parkus, miškų tvarkymas, inkilų kėlimo akcijos ir t.t.

Pasaulinę Žemės dieną paminėjome ir savo gimnazijoje organizuodami akciją „Žemės žiedai“. Šios akcijos tikslas buvo priminti alytiškiams, kad mums tikrai rūpi mūsų planeta Žemė. Jos metu skambėjo merginų ansamblio dainos, eilės bei buvo pakelta Žemės vėliava. Dėkojame mokinių tarybai, jauniesiems gamtininkams, mokytojoms Snieguolei Valentukonienei, Irenai Muzikevičienei ir Valentinai Petraškienei už pagalbą rengiant akciją.

Ineta Puzinovaitė,
I b klasės mokinė