Kelionė į Gardiną

Ankstų gegužės 15 dienos rytą pajudėjome Baltarusijos link. Kartu su atsipalaidavusiais mokiniais bei linksmai nusiteikusiais mokytojais vykome į kelionę, kuriai ruošėmės gana ilgai – vizų į kaimyninę šalį gavimas užsitęsė. Kaip vėliau paaiškėjo, laukimas buvo vertas įspūdžių, parsivežtų namo.

IMG_0292

Atvykus į Gardino 2-ąją gimnaziją, mus pasitiko baltarusiai, vaišinę visus duona ir druska. Tai – pagarbos bei svetingumo simbolis. Svečiams buvo parengtos įvairios užduotys, kurių metu turėjome galimybę susipažinti su Baltarusijos kultūra, tradicijomis, išmokti naujų žodžių, o vėliau visiems buvo įteikti suvenyrai. Daugelis keliavusiųjų pasijuto lyg vaikystėje – kas piešė, kas drožinėjo ar karpė. Tačiau bene didžiausio susidomėjimo sulaukė sportinės varžybos, kuriose susirungė Alytaus Adolfo Ramanausko – Vanago gimnazijos bei Gardino 2-osios gimnazijos moksleiviai, o pertraukų metu skambėjo baltarusių atliekama muzika, galėjome stebėti šokėjų, sportininkų pasirodymus. Fortūna nusišypsojo lietuviams – mūsų gimnazijos komanda beveik triuškinamai nugalėjo aikštelės šeimininkus.

Diena slinko į pabaigą, tačiau visi drauge turėjome dar vieną itin svarbią užduotį – išrinkti patį geriausią logotipą, atspindintį sveikos gyvensenos ypatumus, kuriuos savo gimnazijose kūrė ir lietuviai, ir baltarusiai. Kaip bebūtų keista, tačiau gegužės 15-ąją galima pavadinti „mūsų diena“ – geriausiu logotipu paskelbtas mūsų abiturientės Evilės Juodžiukynaitės kūrinys. Lietuvių pastangos buvo įvertintos.

Paskutinę mūsų kelionės dalį sudarė ekskursija po žavų ir senove dvelkiantį Gardino miestą. Apžiūrėjome Gardino pilį, siauras senamiesčio gatveles bei kitas pačias nuostabiausias vietas, kurias atsiminsime dar ilgus metus.

Kelionė į Baltarusiją – patirtis, atskleidžianti kaimyninės šalies gyvenimo ritmą, parodanti baltarusių gyvenimo būdą.

Miglė Dudavičiūtė ir Emilis Botvičius, III klasės mokiniai