Baltų Vienybės šventė Krekenavoje

SONY DSC

Kiekvienais metais Lietuvos maironiečiai pavasarį ir rudenį susirenka į kurį nors Lietuvos kampelį švęsti Baltų Vienybės ir Jurginių švenčių. Tokie sambūriai skatina puoselėti meilę Lietuvai, žadina norą pasidžiaugti nuveiktais darbais, pasiektais laimėjimais.

Rugsėjo 20 d. mūsų gimnazijos maironiečiai dalyvavo Baltų Vienybės šventėje Krekenavoje . Šįmet minime 1863 m. sukilimo 150- ąsias metines. Panevėžio rajone yra daug šiuos įvykius menančių objektų – sukilėlių kapai, paminklai žymiausiems sukilimo vadams Z. Sierakauskui ir kunigui A. Mackevičiui, taip pat knygnešių kapai. Jaunieji maironiečiai drauge su vadovais šventę pradėjo Kėdainių r. PaberžėsŠvč. Mergelės Marijos apsilankymo bažnytėlėje, kur klebonavo A. Mackevičius , kur vėliau savo meilę ir šilumą žmonėms dalijo Tėvas Stanislovas. Daug prasmingų žodžių apie šiuos didžiadvasius žmones papasakojo sukilimo muziejaus vadovė Regina Galvanauskienė.

Iš Paberžės maironiečiai vyko į Krekenavą. Krekenavos Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų mažoji bazilika nuo senų laikų garsėjo Dievo Motinos paveikslu. Šios šventovės istorija siejama su daugeliu Lietuvai svarbių asmenybių: 1915–1918 metais Krekenavos klebonijoje gyveno ir kūrė Maironis, kunigystės kelią čia pradėjo sukilimo vadas Antanas Mackevičius. Klebonas, teologijos mokslų daktaras Gediminas Jankūnas džiaugėsi, kad tiek jaunų žmonių apsilankė Šiaurės Aukštaitijos šventovėje- Krekenavos mažojoje bazilikoje . Mišių pabaigoje skambėjo dainos Maironio žodžiais: „Lietuva brangi“, „Užtrauksim naują giesmę“, giesmė „Marija , Marija…“ Klebonas palinkėjo jaunimui mylėti tėvynę taip , kaip meilę jai parodė ir apdainavo Maironis.

SONY DSC

Į maironiečių sambūrius jaunimas susirenka ne tik susikaupimo maldai , ne tik pasisemti naujų idėjų , įgyti žinių apie istorinę praeitį , bet ir pasidžiaugti savo kūrybiniais sugebėjimais. Po tradicinių maironiečių pietų ( kareiviškos košės ) vyko koncertas, skirtas 1863- iųjų metų sukilimui ir Baltų Vienybės dienai. Jį pradėjo Krekenavos kultūros centro meno saviveiklos kolektyvai . Šventės metu buvo apdovanojami geriausi mokyklų maironiečiai. Maironiečių draugijos padėką gavoir mūsų gimnazijos maironietės Sandra Aleksiūnaitė ir LivetaŠerpytytė.

Norisi tikėti, kad jaunoji karta puoselėdama patriotines idėjas tvirtai prigis savo gimtojoje žemėje… kaip tas klevas, poeto Maironio sodintas prie Krekenavos mažosios bazilikos.

Maironiečių būrelio vadovė Janina Zelenienė