Lapkričio 8-oji – „Europos sveikos mitybos diena“

100_9193

Lapkričio 8-toji diena yra minima kaip „Sveikos mitybos diena“ Europoje. Tą dieną įvairių šalių žmonės skatinami maitintis sveikai, pagalvoti apie sveikos mitybos įpročius. Ši diena pilna įvairių renginių, paskaitų, kuriuose pasakojama kaip tinkamai maitintis, atkreipiamas bendruomenės dėmesys į sveiką mitybą bei būtinybę aktyviai leisti laisvalaikį.

Pagal pasaulinės sveikatos organizacijos duomenis – didžioji dalis mūsų sveikatos priklauso nuo gyvenimo būdo ir mitybos. Sveika ir subalansuota mityba užtikrina darnią organizmo veiklą, funkcionalumą, aprūpina žmogų energija ir reikalingomis maistinėmis medžiagomis, tačiau neteisinga mityba gali būti antsvorio, nutukimo priežastis, bei lemti kraujotakos sistemos bei onkologinių ligų atsiradimą. Be to, labai svarbu, kad maistas būtų sveikas, neužterštas, nekenksmingas.

Pagrindiniai sveikos mitybos principai:

  •   valgyti kuo įvairesnį maistą;
  • valgant kuo ilgiau kramtyti maistą;
  •  vengti užkandžių ir greito maisto;
  •  vartoti kuo daugiau šviežių maisto produktų;
  •  valgyti daug daržovių, vaisių ir grūdinių produktų;
  • rinktis produktus, kuriuose yra kuo mažiau konservantų, dažiklių, saldiklių;
  • nepersivalgyti, bet ir nebadauti;
  • saikingai vartoti cukrų, druską;
  • vengti kavos ir alkoholio;
  • gerti pakankamai vandens (rekomenduojama 1,5-2 litrus per dieną).

Sveikos mitybos diena buvo minima ir mūsų gimnazijoje. Mokytojos: Snieguolė Valentukonienė, Danutė Račkauskienė , sveikatos priežiūros specialistė Ona Kiškytė, socialinė pedagogė Gintarė Savukynaitė ir mokiniai, suorganizavo akciją, kuri kvietė gimnazijos bendruomenę, ilgųjų pertraukų metu, apsilankyti valgykloje ir nemokamai paragauti sveikuoliško patiekalo – avižinių dribsnių košės, kuriai pagaminti prireikė 8 kilogramų sveikų grūdų, košė buvo pagardinta aviečių ir braškių uogienėmis. Europos sveikos mitybos dienos akcija susilaukė gausybės norinčiųjų paragauti sveikuoliškos košės ir susidomėjusiųjų sveika mityba. Technologijų pamokose buvo diskutuojama apie sveiką gyvenseną ir mokoma pasigaminti sveikuoliškus patiekalus. Technologijų pamokose mokiniai praktiškai gamino sveikuoliškus patiekalus juos degustavo ir savo įspūdžiais dalinosi su kitų klasių mokiniais.

Renginį rėmė Alytaus miesto visuomenės sveikatos biuras. Mes gimnazistai esame dėkingi organizatoriams ir rėmėjams už rūpestį, kad mes užaugtume sveiki ir savo patirtimi dalintumės su savo artimaisiais.

II e klasės mokinė
Viktorija Sakavickaitė