„Lietuvos karžygiai. Vyties Kryžiaus kavalieriai (1918 – 1940)“

Balandžio 3 d. 14 val. mūsų mokykloje vyko Viliaus Kavaliausko parengto enciklopedinio leidinio „Lietuvos karžygiai. Vyties Kryžiaus kavalieriai (1918 – 1940)“ VI tomo pristatymas. Apie šią knygą autorius rašė: „Šią knygą rašė Lietuvos žmonės. Rašė savo krauju ir drąsa, rašė šautuvu ir darbais, rašė poeto plunksna ir beraščio valstiečio ranka.“

Renginio metu buvo pristatytos skaidrės, kuriose priminėme, o gal ir supažindinome, su Vyties Kryžiaus ordino istorija. Mūsų gimnazistai atliko kelias karines, patriotines dainas bei supažindino su Lietuvos savanorių priesaika ir himnu. Taip pat buvo pristatytos kelios nuotraukos iš knygos, buvo raginama pažvelgti į tų žmonių, ėjusių kovoti už laisvę ir Lietuvą, veidus bei žinoti, dėl ko jie gyveno ir dėl ko ėjo į mirtį.

Renginyje dalyvavo būrys garbingų svečių: Vilius Kavaliauskas – LR Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus padėjėjas, žurnalistas, „Lietuvos karžygiai. Vyties Kryžiaus kavalieriai (1918 – 1940)“ autorius, Nijolė Makštutienė – Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja, Arvydas Švirmickas – Alytaus miesto tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto pirmininkas, Vytuolis Valūnas – Alytaus miesto savivaldybė administracijos Švietimo skyriaus vedėjas, Romualdas Zdanavičius – Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyriausiasis specialistas, mūsų gimnazijos veiklos koordinatorius ir kt.

Vytuolis Valūnas renginio metu pasidžiaugė, kad mūsų gimnazijos mokiniai sugebėjo parengti šaunų ir stiprų „Lietuvos karžygiai. Vyties Kryžiaus kavalieriai (1918 – 1940)“ VI tomo pristatymą, papasakojo apie žodžio „Vytis“ kilmės istoriją, paaiškino kuo skiriasi Lietuvos dabartinis herbas nuo to, kuris buvo naudojamas tarpukariu bei ragino Viliaus Kavaliausko knygas skaityti ir naudoti švietimo procese.

Vilius Kavaliauskas taip pat tarė kelis žodžius. Anot šio žmogaus, pagrindinis raktas į sėkmę – tai žinios ir mokslas. Jis taip pat atskleidė, kad šių knygų rašymui paskyrė 10 savo gyvenimo metų, kurie buvo patys įdomiausi, nes nieko nėra įdomiau už žmonių istorijas ir gyvenimus. Žymus žurnalistas uždavė klausimą: „Kas yra patriotas?“. Jo nuomone, tai žmogus, kuris myli savo šeimą, kuris eitų ginti savo artimųjų bei savo šalį. Vilius Kavaliauskas ragino keliauti, pažinti tiek savo kraštą, tiek kitus kraštus ir siekti savo tikslo bei nesiblaškyti. Daugumą mūsų gimnazijos mokinių ši kalba labai įkvėpė ir sudomino.

Tą popietę daugelis gavo galimybę iš arčiau pažinti ir susidomėti mūsų šalies istorija, suvokė tų, kurie kovojo už Lietuvą, vaidmenį šiandieniniame gyvenime