Poetės Salomėjos Nėries savaitė gimnazijoje

Lapkričio 17 – 21 dienomis mokykloje vyravo romantiškos ir kupinos optimizmo nuotaikos, kadangi gimnazija minėjo lietuvių poetės Salomėjos Nėries 110-ąsias gimimo metines.

Pirmadienį mokiniai susipažino su poetės gyvenimu ir kūryba, jos asmenybe. Pertraukų metu buvo demonstruojamos pateiktys su S.Nėries biografijos faktais.

Antradienį  gimnazistai turėjo galimybę poetės kūrybą išversti į užsienio kalbą. Renginyje S.Nėries eilėraščiai suskambo ne tik išraiškinga lietuvių kalba, bet ir rusiškai, angliškai, prancūziškai. Visiems puikiai žinomą eilėraštį „Kaip žydėjimas vyšnios“ IVf klasės mokinė D. Dapkevičiūtė deklamavo net ispanų kalba. Bet, kad ir kaip jie beskambėtų, „vertimas, net ir pats geriausias, niekados neprilygsta originalui.“ (S. Nėris)

Trečiadienį mokykloje vyko dainuojamosios poezijos ir meninio skaitymo popietė „Aš myliu gyvenimą“, kurioje mokiniai raiškiai skaitė ir deklamavo įvairiausius S.Nėries eilėraščius. A. Dambrauskas, M. Labukas ir R. Kazlauskas į poetės žodžius įpynė melodijų, prikausčiusių žiūrovų dėmesį ir paraginusių kitaip pažvelgti į lyriką. Kupiną pakilimų ir nuopuolių S.Nėries gyvenimą trumpai pristatė lietuvių kalbos mokytojas Antanas Jurčys, o IIa klasės mokinė D.Krutulytė paskaitė ištrauką iš poetės dienoraščio.

Ketvirtadienį IV klasių mokiniai vyko į Kauną. Ten jie aplankė Salomėjos Nėries memorialinį muziejų Palemone.

Penktadienį mokiniai turėjo progą į poetės kūrybą pažvelgti menininkų akimis. Jie savo piešiniais iliustravo gražiausius S. Nėries eilėraščius ir bandė perteikti tai, ką įsivaizdavo paskaitę jausmingos lyrikos.

Taigi savaitė mums tikrai neprailgo. Jaunatviški S.Nėries eilėraščiai suvirpino ne vieną širdį ir paskatino gimnazistus galvoti apie gražius dalykus: gyvenimo prasmę, grožį ir meilę. Ir nors už langų krito pirmosios snaigės, mokinių širdyse sušvito pavasaris – toks tyras, romantiškas, kupinas šviesių minčių, kaip ir visa poetės Salomėjos Nėries kūryba.

II b klasės mokinė Ieva Zdanavičiūtė