„Kodėl laikosi pasaulis?“

Sausio 27 dieną mūsų gimnazijos mokiniai kartu su mokytojomis Meile Platūkiene ir Giedre Škarnuliene išvyko į Ariogalos gimnaziją. Vykome dviem skirtingais autobusai, vieni su Varėnos „Ąžuolo“ gimnazija, kita dalis su Druskininkų „Atgimimo“ mokykla . Tą dieną Ariogalos gimnazijoje, kaip ir Aušvico-Birkenau muziejuje bei daugelyje kitų vietų Lietuvoje ir pasaulyje, vyko renginys, skirtas paminėti Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną. Jau dešimt metų praėjo nuo to laiko, kai Jungtinės Tautos sausio 27-ąją paskelbė atmintina diena. Ši data susijusi su vienos didžiausių koncentracijos stovyklų – Aušvico – išlaisvinimu 1945 metais. Šiemet buvo minimos 70-osios šio įvykio metinės. Ariogalos gimnazijoje mokinių ir mokytojų konferencija „Tolerancija per meną“ vyko būtent tą dieną.

Mūsų gimnazijos mokinių meninėje kompozicijoje „Išlikę istorijoje“  pirmu asmeniu pasakojome tikras Lietuvoje per Antrąjį pasaulinį kartą išgelbėtų žydų istorijas. Pristatydami šias istorijas nuolat kėlėme  klausimą,  kas padeda pasauliui išlikti.  Gėris ar blogis? Gyvybė? O viena gimnazistė patikslino: gyvybė – labai svarbi, nes pasaulis be žmonių – tarsi tuščia saldainių dėžutė be saldainių. Pačių mokinių ir meno kalba išsakytos mintys, papasakotos istorijos tarsi padiktavo atsakymą mums visiems – pasaulis laikosi dėl  mūsų pozityvių minčių ir darbų.

Tai paliudijo ir Ariogalos gimnazijos direktoriaus Arvydo Stankaus, ir Ingridos Vilkienės, švietimo programų koordinatorės, Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinių okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti sekretoriato vadovo pavaduotojos, pasakyti žodžiai, jog „prisiminti tai, kas vyko, turime ne dėl to, kad paprasčiausiai turime žinoti istoriją, bet privalome žinoti istoriją todėl, kad ji daugiau nesikartotų, nes tai, kas įvyko Aušvice ir kitose vietose – tai žmogaus minčių ir veiksmų rezultatas.“

Dėkojame mokinėms Miglei Merkininkaitei, Miglei Chazbijavičiūtei, Medai Mitkutei, Rugilei Treigytei, Karolinai Mikailionytei, Aušrinei Degesytei , Gabrielei Fišerytei, Mingailei Trainauskaitei.

 

Raimondas Kazlauskas, IV c klasės mokinys