Margą senolių skrynią pravėrus…

Lapkričio 23–27 d. Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijoje vyko etnokultūrinių renginių savaitė „Iš margos senolių skrynios“. Pirmadienis, lapkričio 23-oji, buvo skirtas kulinarinio paveldo pristatymui. Vyko integruota lietuvių kalbos ir technologijų pamoka ,,Adventiniai dzūkų valgiai“. II F klasės mokinės drauge su technologijų mokytojomis Danute Račkauskiene ir Snieguole Valentukoniene gamino patiekalus, kurie dažniausiai buvo valgomi Advento metu Dzūkijoje. Tai grikiniai blynai, grikių apkepas, spanguolių kisielius, vadinamosios ,,šiuškės“. Buvo ne tik gaminami bei ragaujami patiekalai, bet ir pasakojama apie Adventą. Antrokės drauge su lietuvių kalbos mokytoja Jane Zeleniene pasakojo, kas yra Adventas, kada jis prasideda, kokie papročiai nuo seno išlikę. Gražia dzūkų tarme merginos perskaitė eilėraštį apie dzūkų vaišingumą bei širdies gerumą.

Lapkričio 24 d. būrelis I–III klasių gimnazistų su mokytojomis Jane Zeleniene ir neformaliojo švietimo mokytoja Svetlana Žadeikiene vyko į Kauno Aleksandro Stulginskio universitetą, kur dalyvavo etnokultūriniame renginyje ,,Akademinio jaunimo ir mokinių etnokultūrinės savimonės stiprinimas per Suvalkijos/Sūduvos ir Dzūkijos/Dainavos regionų etninės kultūros pažinimą“. Mokiniai dalyvavo protų mūšyje ,,Lietuvių etninės kultūros pažinimas“. Mūsų gimnazijos trečiokės varžėsi su ASU studentais ir Dzūkijos bei Suvalkijos krašto gimnazistais ir laimėjo trečią vietą. Mokytojos S. Žadeikienės vadovaujamas teatro būrelis visus pralinksmino komedija ,,Aina in šokius bernai“.

Lapkričio 25 d. buvo gilinamasi į lietuvių tautinių kostiumų subtilybes. I–II klasių gimnazistai pristatė pateiktis, skaitė pranešimus apie skirtingų Lietuvos regionų drabužius, tautinių kostiumų spalvų simboliką, audinių raštus.

Ketvirtadienį, lapkričio 26 d., į aktų salę buvo sukviesti tautosakos mylėtojai. Žiūrovai nuoširdžiai plojo S. Žadeikienės vadovaujamo teatro merginoms, vaidinusioms… bernus (buvo parodytas mini spektaklis „Aina in šokius bernai“). Skambėjo liaudies dainos, kurias atliko II c ir II e klasės mokiniai. I d klasės gimnazistai suvaidino nuotaikingą S. Žadeikienės sukurtą „Dzūkišką pasaką apie bobulę ir dziedulį“. Smagiai nuteikė ir mokytojos Ritos Ališauskienės papasakota istorija „Dzievaž, nedaturėsiu“. Popietė baigėsi bendra žiūrovų ir atlikėjų daina.

Lapkričio 26 ir 27 d. II e klasės mokiniai (mokytoja Rita Ališauskienė) ir II D klasės mokiniai (mokytoja Aldona Butrimanskienė) lankėsi Alytaus dailiųjų amatų mokykloje. Nors ši meninės krypties profesinė mokykla yra mūsų gimnazijos kaimynystėje, tačiau nė vienas antros klasės gimnazistas iki apsilankymo nebuvo pravėręs šios ugdymo įstaigos durų. Mokiniai susipažino su eksponatais, sužinojo, jog ši mokykla yra meninės krypties ir moko jaunus žmones senųjų amatų, skatina išsaugoti ir tęsti geriausias lietuvių tautos, ypač dzūkų krašto tradicijas. Mokykla garsėja kaip tautodailininkų kalvė, rengiami keramikos, meno dirbinių iš vytelių, tekstilės gamintojų, metalo, dailiųjų rankdarbių meistrai, interjero apipavidalintojai, fotografai bei juvelyrai. Mokykloje sėkmingai veikia neįgaliųjų mokymo grupės. Gimnazistai, stebėję darbo procesą bei apžiūrėję sukurtus mokinių kūrinius, pasakė, jog amatų mokyklos mokinių darbai išsiskiria ne tik kruopštumu, bet ir ypatinga šiluma, meile viskam, ką jie daro.

Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijoje įvykusi etnokultūrinių renginių savaitė „Iš margos senolių skrynios“ leido mokyklos mokiniams ir mokytojams dar kartą prisiliesti prie tautinės kultūros ir apmąstyti savo etninę tapatybę.

Lietuvių kalbos mokytojai