Kito žmogaus gelbėjimas – aukščiausia žmogiškumo vertybė

1945 metais sausio 27–ąją buvo išlaisvintas didžiausias nacių mirties fabrikas – Aušvico (Osvencimo) koncentracijos stovykla Lenkijoje.

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja 2005 metų lapkričio 1 dienos rezoliucija paskelbė sausio 27-ąją Tarptautine Holokausto aukų atminimo diena. Šioje rezoliucijoje atmetamas Holokausto neigimas, smerkiama diskriminacija ir prievarta religiniu ar etniniu pagrindu. Šoa buvo lūžis Pasaulio istorijoje, privertęs žmoniją prisiekti, kad niekada daugiau tai nepasikartotų.

Minint sausio 27–ąją – Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną – Tarptautinė istorinio teisingumo komisija kartu su Ariogalos gimnazija organizavo jau tradicine tapusią nacionalinę mokytojų ir moksleivių konferenciją „Kito žmogaus gelbėjimas – aukščiausia žmogiškumo vertybė“, kurios tikslas puoselėti istorinę atmintį, prisiminti klestėjusias  Lietuvos žydų bendruomenes, jų kultūrinį, ekonominį ir socialinį palikimą bei tragišką likimą Holokausto metu. Renginio metu pagerbtos Holokausto Lietuvoje ir visoje Europoje aukos, moksleiviai pristatė savo veiklas, spektaklius, menines inscenizacijas, skaitė pranešimus, dalijosi idėjomis ir gerąja patirtimi. Renginio metu įvairiomis meninės išraiškos formomis moksleiviai pristatė dramatiškas nekaltų aukų gelbėjimo istorijas. Mūsų gimnazistės parodė vaidybinę situaciją ,,Gimdymas’’.

Konferencijoje dalyvavo daugiau nei 150 dalyvių iš 21 Tolerancijos ugdymo centro. Konferencijoje taip pat dalyvavo ir autentiškais atsiminimais apie savo išsigelbėjimą pasidalijo žydų bendruomenių atstovai iš įvairių Lietuvos miestų. Dalyvius sveikino Izraelio valstybės ambasadorius Amir Maimon, Švietimo ir mokslo bei Užsienio reikalų ministerijų atstovai.

Šią svarbią datą mini visame pasaulyje, ją paminėjome ir mes. Prisiminėme iki Antrojo pasaulinio karo Lietuvoje gyvenusios žydų bendruomenės istoriją ir tradicijas bei išlikimo tragediją. Prieš išvykstant į konferenciją, gimnazijoje sausio 26 d. vyko atvira integruota etikos ir istorijos pamoka II e ir II d klasių mokiniams. Jos metu buvo parodytas trumpas etiudas ,,Gimdymas’’, kuriame vaidino Inga Juškevičiūtė, II e, Julija Stanionytė, I c, Gabrielė Pranckutė, I b, Arina Krainevaitė, I b, Agnė Balčiūnaitė, I d., Milda Gudaitytė, III c. Jas paruošė teatro būrelio mokytoja Svetlana Žadeikienė. Suvaidinta istorija parodė, kokius sunkius sprendimus tekdavo priimti žydus gelbėti pasiryžusiems žmonėms. Po pasirodymo išklausėme mokinių pranešimų apie holokaustą ir tris žydų gelbėtojus, nes būtent jiems ir buvo skirti šie metai. Tuomet sprendėme moralines dilemas, su kuriomis teko susidurti to meto žmonėms. Mums iš tikrųjų nelengva buvo pasakyti, kaip jų vietoje būdami galėjome pasielgti.

Projekto koordinatorės ir Tolerancijos centro vadovė etikos mokytoja M. Platūkienė ir istorijos mokytoja G. Škarnulienė mano, kad kiekvienas žmogus susiranda veiklą, kuri padaro jį naudingą visuomenei ir suteikia jam laimę…

                                                                                                            Milda Gudaitytė, III c