Užgavėnių varžytuvėse – I vieta

Šįmet Užgavėnės buvo švenčiamos vasario 9 d. Šią dieną mūsų gimnazijos maironiečiai ir ateitininkai buvo pakviesti į respublikinę konferenciją – varžytuves „Užgavėnės 2016“. Renginys vyko Vilniuje, ,,Židinio“ suaugusiųjų gimnazijoje, jo tikslas – suteikti mokiniams galimybę išsamiau susipažinti su Užgavėnių papročiais Lietuvoje ir kitose šalyse.

Užgavėnės-viena iš seniausių lietuvių kalendorinių švenčių. Tai didelė džiaugsmo, juoko, linksmybių bei įvairiais papročiais, apeigomis, burtais apipinta diena. Kadangi šventėje tradiciškai turi susikauti besibaigiančio mėsėdžio simbolis Lašininis su Gavėnios skelbėju Kanapiniu, tai ir mūsų komandai teko varžytis su kitomis komandomis iš Vilniaus miesto ir Žemaitijos krašto. Pirmiausia visus atvykusius persirengėlius (čigonus, žydus, ubagus, ožius, arklius, velniukus ir kt.) su smagia daina ir muzika pasitiko gimnazijos šeimininkai. O paskui visi persirengėliai privalėjo  parodyti, ką žino apie Užgavėnių papročius, tradicijas, kokių žaidimų, ratelių, dainų ir burtų moka. Reikėjo stengtis, nes vertino etnologai, muzikologai ir teatrologai. Mes, pasivadinę ,,Vanaguciais“, inscenizavome Užgavėnių šventę Dzūkijoje, stengėmės kalbėti tarmiškai, papasakojom, ką simbolizuoja archajiškiausios Užgavėnių kaukės (ožys, gervė), kokį vaidmenį atlieka žydai ir ubagai. Taip pat dainavome Užgavėnių dainas bei žaidėme žaidimą. O mūsų komandos Lašininis, nors ir nugalėtas Kanapinio, visus pavaišino lašiniais ir blynais. Kadangi reikėjo papasakoti, ką žinome apie kitų šalių tradicijas, tai mes paporinome, kaip Užgavėnes švenčia rusai. O jie net septynias dienas švenčia. Vėliau gavome užduotį keliauti į miestą ir klausinėti praeivių, kokio blogo įpročio jie norėtų atsikratyti iki Velykų. Ką išgirdome – užrašėme: vieni žmonės troško atsikratyti pykčio, kiti – tinginystės, dar kiti žadėjo mesti svorį. Nors Užgavėnių dieną negalima dirbti, tačiau vienas darbas yra privalomas: reikia išvežti į lauką nors vieną vežimą mėšlo. Taigi, šį paprotį galima suprasti taip: tądien reikia atsikratyti ko nors nereikalingo, kokio nors negero įpročio. Apie tai mes ir kalbėjomės su praeiviais. Lapelius, kuriuose buvo surašytos žmonių ydos, atidavėme organizatoriams, jie sakė, jog vėliau tuos lapus sunaikins, perdirbs ir panaudos kaukių gamybai. Po šios užduoties vyko viktorina „Užugavas švęsk sočiai“, kurioje buvo pateikiami įvairūs klausimai, susiję su Užgavėnėmis.

Visos komandos stengėsi parodyti, kaip reikia švęsti Užgavėnes, atsakė į pateiktus klausimus, tačiau mus, ,,Vanagucius“, įvertino geriausiai. Renginys mums buvo naudingas, jam ruošdamiesi ir dalyvaudami jame daugiau sužinojome apie savo ir kitų šalių Užgavėnių papročius. Už šią galimybę dėkojame mokytojoms Janinai Zelenienei bei Irenai Motūzienei.

                                                                                                                                        Gabrielė Fišerytė, II f