Karalių didybės ir nacių žiaurumo pėdsakais

Balandžio 28–30 dienomis mūsų gimnazijos mokiniai ir keletas mokytojų vyko į Lenkiją pagal programą „Karalių didybės ir nacių žiaurumo pėdsakais“. Per šias tris dienas aplankėme Varšuvos senamiestį, Veličkos druskų kasyklas, Vavelio pilį ir katedrą Krokuvoje bei Aušvico memorialinį muziejų.

Iš Alytaus išvykome anksti – mūsų laukė ilga kelionė į Lenkijos sostinę Varšuvą. Ten sustojome neilgam, tačiau pamatėme daug įspūdingų vaizdų. Varšuvoje susipažinome su senamiesčiu, kuris yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą: pamatėme Karalių pilį bei aikštę, Karaliaus Zigmanto III koloną, kuri yra pirmasis paminklas pasauliečiui Lenkijoje. Taip pat nepamiršome aplankyti Šv. Jono katedros, pereiti senamiesčio Turgaus aikštę, Barbakano gynybines sienas bei Didįjį teatrą. Pasigėrėję nuostabia architektūra ir vaizdais, sėdome į autobusą ir išvykome į Krokuvą. Vėlyvą vakarą mus apsistoti priėmė viešbutis „Krakus“.

Anksti atsikėlę ir papusryčiavę antrąją dieną nuvykome į Veličką, esančią už 15 km nuo Krokuvos. Ten aplankėme jau 700 metų veikiančią 63–135 m gylyje esančią druskų kasyklą, regėjome jos požemius puošiančias įvairias skulptūras, koplyčias bei bažnyčią. Kasyklas jau XV a. lankė Lenkijos karaliai, o nuo XIX a. suklestėjo turizmas. Tuo pat metu buvo nutiestas ir turistinis maršrutas. Parsivežę įvairių lauktuvių iš Veličkos mes grįžome atgal į Krokuvą ir apsilankėme  įspūdingame, prie Vyslos upės ant kalvos įsikūrusiame Vavelio architektūriniame komplekse. Ten kvapą gniaužė gotikinė pilis bei Vavelio katedra, kurią mes ir aplankėme. Apie katedros istoriją mums pasakojo gidė, kurios dėka sužinojome labai daug įdomių faktų apie Lenkijos ir Lietuvos praeitį. Vėliau leidomės į apžvalginę ekskursiją pėsčiomis po senosios Lenkijos sostinės senamiestį, kuris paliko labai didelį įspūdį. Gidė mums papasakojo apie Barbakaną, kuris ne kartą išgelbėjo Krokuvą nuo užpuolikų, senuosius Šv. Florijono miesto vartus, kurie yra vienas iš pagrindinių miesto simbolių, centrinę aikštę, Šv. Marijos baziliką bei Jogailos universiteto kiemelius. Po ilgos, varginančios, tačiau kupinos įspūdžių dienos mes vėl grįžome į viešbutį ir ramiai baigėme antrąją kelionės dieną.

Paskutinė stotelė buvo Aušvico memorialinis muziejus Osvencime. Tai – Holokausto simbolis, įkurtas buvusiose nacių koncentracijos stovyklose Aušvicas I ir Aušvicas II (Birkenau), kurių pavadinimas kruvinomis raidėmis įrašytas į istoriją. Šiuo metu buvusioje mirties stovykloje įkurtas muziejus, kurio ekspozicijos yra itin šokiruojančios. Išvydome buvusius barakus, sargybos bokštelius, naikinimo kameras, primenančias tūkstančių žmonių tragediją. Taip pat regėjome eksponuojamus buvusių kalinių asmeninius daiktus bei skurdžią ir nežmonišką buitį atspindinčius dryžuotus rūbus, rakandus ir netgi jų sukurtus meno kūrinius. Prisiminę žiaurią žmonių lemtį ir pagerbę mirusiuosius, mes sėdome į autobusą ir pradėjome ilgą kelionę namo.

Iš šios ekskursijos mokiniai bei mokytojai parsivežė daug gerų įspūdžių. Visi daug sužinojome apie senąją Lenkijos ir Lietuvos istoriją, turėjome galimybę pasigrožėti nuostabios išvaizdos katedromis ir pilimis bei susipažinti su genocido vieta ir prisiminti žiaurų žmonių likimą. Nuoširdžiai dėkojame mokytojoms Meilei Platūkienei, Giedrei Škarnulienei ir Loretai Mazėtytei už suteiktą progą įgyti žinių, praplėsti akiratį bei gerai praleisti laiką.

Gabrielė Fišerytė, III f klasės mokinė