Kelionė į Varšuvą

Anot vieno žurnalisto, kelionės – tai begalinė patirtis, tai pasaulio ragavimas. Mūsų gimnazijos mokiniai ir mokytojai taip pat dažnai keliauja ne tik Lietuvoje, bet nuvyksta ir kitas pasaulio šalis. Gegužės 12-13 d. nemaža  mūsų grupė išsiruošė į pažintinę kelionę, išvykome į Varšuvą – miestą, įsikūrusį kryžkelėje iš Vakarų Europos į Rytus. Tik atvykę keliavome pėsčiomis po Varšuvos senamiestį, įtrauktą į UNESCO pasaulio kultūros paveldo sąrašą: aplankėme Karaliaus Zigmanto III koloną, Šv. Jono katedrą, senamiesčio Turgaus aikštę, paminklą Varšuvos simboliui – Undinei ir kitas istorines bei kultūrines vietas. Įspūdį paliko pasakojimas apie Šv. Kryžiaus bažnyčioje palaidotą žymaus lenkų kompozitoriaus Frederiko Šopeno širdį, taip pat turėjome galimybę pasėdėti ant suoliuko, kuris grojo šio  didžio menininko kūrinių melodijas.

Na, o patį didžiausią įspūdį paliko Koperniko Dangaus planetariumas ir muziejus. Muziejuje nėra jokių gidų ar popierinių bukletų. Prie kiekvieno eksponato kabo instrukcija. Pažinti jį privalėjome patys, liesdami, klausydamiesi, ragaudami, matydami. Prie eksperimentų esantys skaitytuvai įrašo kiekvieno mūsų bandymo duomenis, nuotraukas, kitą informaciją. Gali sužinoti, kokia tavo reakcija, rankų jėga. Tamsioji ekspozicija pristato šviesos ypatybes ir leidžia patirti įvairias optines iliuzijas. Šiuolaikinių technologijų dėka Koperniko Dangaus planetariume susipažinome su kosmoso paslaptimis bei organizmais, nematomais plika akimi.

Taip pat turėjome galimybę savarankiškai, be gido, grožėtis didingu miestu, turinčiu Lietuvos istorijos pėdsakų: baroko ir gotikos bažnyčiomis, aplankėme Karalių rūmus, vaikščiojome Vyslos pakrante.

Grįžome šiek tiek pavargę, bet pilni įspūdžių ir geros nuotaikos.

                                                                             Janė Zelenienė, lietuvių kalbos mokytoja