Druskininkuose yra chemijos

Grupė Alytaus jaunųjų chemikų mokyklos mokinių prasmingai pradėjo rudens atostogas – spalio 29 dieną chemijos mokėsi Druskininkuose. Mokymai prasidėjo senosiose Žaliosiose gydyklose. Gydyklų vadovas Kęstutis Ramanauskas išsamiai supažindino su gydymui skirto mineralinio vandens, mineralinio purvo chemine sudėtimi, naudojimo būdais bei poveikiu organizmui. Chemikai išsiaiškino, kaip ruošiamos mineralinio vandens vonios ir baseinai, kaip paruošiamas gydomasis mineralinis purvas ir kuo jis skiriasi nuo durpių. Mokiniai gilinosi ir į inovatyvias gydymo procedūras, paremtas UV ir IR spinduliuote, magneto poveikiu, skystu azotu.

Šiltai praleidę darganotą rudens pusdienį gydyklose, ne tik pasimokę chemijos bei įsivertinę savo karjeros galimybes, jaunieji chemikai nuvyko į Ratnyčios gyvenvietėje menininkų Aušros ir Tauro Česnulevičių įkurtą  Druskos studiją. Prie židinio, šiltai bendraudami su menininkais, mokiniai lipdė bei drožė skulptūras iš druskos, susipažino su įvairių druskų kolekcija. Tikrieji chemikai dažniausiai turi menininko gyslelę, bet čia vaikai pajuto, kokia svarbi kūrinio gimimui menininko ranka ir akis. Tauro Česnulevičiaus vadovaujami bei padedami mokiniai sukūrė ir prisiminimui namo parsivežė savo sukurtas skulptūrėles iš kasdieninės druskos. Aušros Česnulevičienės pasakojimai apie Druskininkų istoriją, menininkus, žymius gydytojus, gamtos grožį suteikė išvykai dvasingumo ir šilumos.

Refleksijoje buvo konstatuota: šaltą, darganotą ir nejaukią pirmąją rudens atostogų dieną praleidome labai įdomiai, šiltai ir turiningai.

Janė Liutkienė, Alytaus jaunųjų chemikų mokyklos chemijos mokytoja