„Atminties keliu“

Prieš 76 metus, 1943 m. rugsėjo 23-24 d. buvo likviduotas didžiausias nacių okupuotoje Lietuvoje – Vilniaus getas. Kad prisimintume šį įvykį, 1994 metais rugsėjo 23 diena buvo paskelbta Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena. Nacių okupacijos ir karo pabaigos sulaukė vos 5% Lietuvos žydų. Holokaustas nėra tik žydų tautos tragedija. Tai – mūsų visų tragedija, palietusi kiekvieną, kadangi mes, lietuviai, netekome žmonių, kartu su mumis kūrusių valstybę.

Šių metų rugsėjo 23 dieną Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazistai dalyvavo Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dienos renginyje Alytaus Vidzgirio miške prie memorialo „Suskilusi Dovydo žvaigždė“, kurį organizavo Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos tolerancijos ugdymo centras. Prieš prasidedant renginiui dalyviai buvo pakviesti į žemę įsmeigti lentelę su prisiminti šią tragediją skatinančiais žodžiais, uždegti žvakutę ir, pagal žydų tautos tradicijas, padėti akmenėlį. Šiame renginyje dalyvavo Lietuvos Respublikos seimo narys Robertas Šarknickas, Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė, Alytaus kraštotyros muziejaus istorikas Vilmantas Dunderis, Alytaus rusų kultūros centro draugijos ,,Malachit“ narės Nadežda Krakovskaja ir Raja Žilinskienė, padeklamavusios iki širdies gelmių suvirpinančius eilėraščius apie genocidą. Visi šie žmonės kalbėjo, kaip svarbu išlaikyti atmintyje holokaustą, jo padarinius, kaip svarbu būti ryžtingiems ir stengtis, kad panaši istorija nepasikartotų šiais laikais. Renginio pabaigoje mokiniai iš Alytaus Putinų gimnazijos tolerancijos ugdymo centro parodė mums meninę kompoziciją, privertusią susimąstyti apie skausmą, kurį teko patirti žydams ir kuris dar iki šių dienų yra įsirėžęs jų širdyse. Šiame renginyje taip pat dalyvavo mokiniai ir mokytojai iš Alytaus Putinų gimnazijos, Alytaus Sakalėlio pradinės mokyklos, Alytaus Jotvingių gimnazijos, Piliakalnio progimnazijos.

Tarptautinė komisija kiekvienais metais kviečia paminėti Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną. Nuo 2012 metų švietimo įstaigoms, Lietuvos visuomenei siūloma prisijungti prie pilietinės iniciatyvos „Atminties kelias“. Ši iniciatyva – tai kvietimas visuomenei prisiminti Holokausto metu sunaikintas gausias Lietuvos žydų bendruomenes, kartu nueiti į masinių žudynių vietas tais keliais, kuriais žydai buvo varomi į paskutinę savo kelionę. Lietuvoje tokių vietų yra daugiau nei 200. Mūsų gimnazistai kartu su kitomis miesto mokyklomis taip pat dalyvavo šioje pilietinėje iniciatyvoje Vilniuje ir Paneriuose.

Kiekviena rugsėjo 23–ioji – tai tarsi 1943 metų įvykių atgaivinimas. Kiekvienas žmogus, prisimenantis šią istoriją, ja dalinasi, kad ateities kartos tai žinotų ir prisimintų. Renginiai, skirti šiai diena, būna labai prasmingi ir mums, jaunajai kartai, pakeičia požiūrį į tautiškumą, skatina permąstyti savo vertybes ir ragina domėtis, ieškoti atsakymų į opius klausimus. Holokaustas – tai mūsų visų tragedija, kurią privalo prisiminti kiekvienas.

Viktorija Nacytė IV a klasės mokinė