Alytaus ekonomikos ir verslo akademijoje lankėsi Mykolo Romerio universiteto rektorė

Alytaus ekonomikos ir verslo akademijai (AEVA) šie mokslo metai jau yra ketvirtieji. Šiemet yra gautas rekordinis prašymų skaičius – net 74 mokiniai iš Adolfo Ramanausko-Vanago, Putinų, Šv. Benedikto ir Jotvingių gimnazijų pareiškė norą dalyvauti AEVA veikloje.

Galima  pasidžiaugti ne tik gausėjančiu lankytojų skaičiumi, bet ir jų pasiektais rezultatais. Tiek dabartiniai, tiek buvę AEVA klausytojai yra aktyvūs regioninių bei respublikinių ekonomikos ir verslo olimpiadų laimėtojai, verslumo konkursų, hakatonų nugalėtojai, mokinių jaunųjų bendrovių steigėjai ir nuosavų verslų įkūrėjai.

Apie tai, kaip sekasi AEVA ir koks proveržis pasiektas Alytaus mieste bendradarbiaujant su Mykolo Romerio universiteto komanda, kovo 9 dieną Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijoje kalbėjo AEVA įkūrimo iniciatorius, Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys Povilas Labukas. Susipažinti su AEVA veiklos rezultatais ir AEVA mokiniais atvyko Mykolo Romerio universiteto rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė, lydima universiteto ekonomikos ir verslo fakulteto dekano prof. dr. Gintaro Černiaus bei viešojo administravimo instituto direktoriaus prof. dr. Andriaus Stasiukyno.

Apie neabejotiną AEVA naudą Alytaus jaunimui kalbėjo antrus metus AEVA besimokanti Meda Marcinauskaitė: „Nuostabu yra tai, jog galiu gauti atsakymus į man rūpimus klausimus nemokamai iš savo sričių profesionalų.“ Trečius metus AEVA lankantis Tomas Vinskas teigė, kad verslo idėjos, kurias dabar vysto, nebūtų atsiradę be AEVA.

Povilas Labukas, AEVA pavadinęs unikalia praktika, tam turi svarių argumentų. Kad AEVA tapo ne tik Alytų, bet ir Lietuvą keičiančia praktika įrodo Panevėžio miesto noras perimti AEVA patirtį. Šiemet įsteigta Panevėžio ekonomikos ir verslo akademija (PEVA), kurioje  mokosi daugiau kaip šimtas mokinių. Taip pat susitikimo metu buvo pasidžiaugta, jog Mykolo Romerio universitetas rodo puikų pavyzdį ir kitiems Lietuvos universitetams. Universitetų dalijimasis savo žiniomis negali būti paremtas tik trumpalaikiais rinkodaros sumetimais. Kalbėjusieji atvykusiems svečiams akcentavo, jog universitetų tiesioginę naudą regionas gali pajusti tik aukštojo mokslo įstaigai priimant ilgalaikius ir visus metus trunkančius įsipareigojimus, kaip kad padarė Mykolo Romerio universitetas. Tikimasi, jog jei tik leis epidemiologinė situacija, dar šią vasarą tradicinėje ekonomikos ir verslo akademijos stovykloje susiburs jaunimas jau ne iš vieno, bet iš dviejų miestų. Tai jauni žmonės, kuriems nesvetimas verslas, ekonomika, finansinis raštingumas bei tos kompetencijos, kurios ateityje leis kurti ne tik sėkmingą savo kaip asmens, bet ir visos Lietuvos ateitį.

Dėl trijų ekonomikos ir verslo akademijų steigėjų – savivaldybių, kuruojančiųjų gimnazijų ir Mykolo Romerio universiteto – aktyvaus bendradarbiavimo ši veikla nuolat plečiasi, tampa patrauklesnė ir informatyvesnė. Svarbu ir tai, jog AEVA bendruomenė keičiasi ne tik išpildydama klausytojų lūkesčius, bet ir randa sprendimo būdus nepaprastose ir sudėtingose situacijose. Užtikrinant ugdymo procesą karantino sąlygomis, AEVA steigėjai jau nuo balandžio mėnesio pradeda vykdyti nuotolinį mokymą visiems savo klausytojams – tiek Alytuje, tiek Panevėžyje.

Tolimesnę šių akademijų veiklą norėtųsi susieti su Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos direktoriaus Virginijaus Skroblo tradiciniu palinkėjimu: „Tegul sėkmė mus persekioja!“.

Ekonomikos mokytoja Rūta Mockevičienė