Išvyka po Anykščių kraštą

Gimnaziją garsinantys mokiniai – pirmūnai, olimpiadų prizininkai, sportininkai – rugsėjo 25 d. dalyvavome mums dovanotoje ekskursijoje Anykščių krašte. Apsilankėme ant Šeimyniškėlių piliakalnio. Čia, kaip spėja istorikai, buvo pirmosios Lietuvos sostinės – karaliaus Mindaugo pilies Vorutos, vieta. Šeimyniškėlių piliakalnio istoriniame komplekse organizuota įdomi edukacija: žaidėme ripką, stalo žaidimą „Kvirkatą“, šaudėme iš lanko, išbandėme šarvus. Susipažinome su buvusios pilies istorija, apžiūrėjome pilies maketą, archeologinių radinių pavyzdžius.

Vykome į vienintelį Lietuvoje Arklio muziejų. Čia saugomos ir eksponuojamos gausios Lietuvos arklininkystės istoriją menančios eksponatų kolekcijos, pradedant žirgų laidojimo papročiais ir baigiant Vilniaus raitąja policija. Aštuoniuose muziejaus pastatuose eksponuojami žemės dirbimo padargai, kalvio įrankiai, senoviniai krepšiai, arklio laikotarpio transporto priemonės – iš visos Lietuvos surinkti vežimai: brikelės, „lineikos“, važeliai.

Papietavę toliau tęsėme išvyką – nuvykome prie Puntuko, kuris traukia lankytojus ne tik kaip įspūdingas geologijos paminklas ar legendomis apipintas mitologinis akmuo – jis tapo legendinių lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno įamžinimo vieta. Grožėjomės kvapą gniaužiančiais vaizdais keliaudami Medžių lajų taku. Tai pirmasis toks takas Baltijos šalyse. Takas medžių lajų viršūnėmis vingiuoja apie 300 metrų ir tolygiai kyla aukštyn iki 21 m aukščio. Lipome dar aukščiau – į 35 metrų aukščio bokštą ir apžvelgėme Anykščių šilelį, Šventosios upės vingius.

Paskutinė edukacinės išvykos stotelė –  ant Liudiškių kalvos iškilęs 14 m aukščio rašytojo Jono Biliūno antkapinis paminklas „Laimės žiburys“. Kad jį pasiektumėm, teko įveikti 86 laiptelius. Kalno viršūnė ypatinga ne tik tuo, kad čia ilsisi visiems žinomų kūrinių „Kliudžiau“ ir „Brisiaus galas“ autorius Jonas Biliūnas, tačiau ir tuo, kad ant šios kalvos kadaise kūrė pats Antanas Baranauskas, plačiai atsiveriančiomis Anykščių apylinkėmis gėrėjosi ir Antanas Žukauskas – Vienuolis. Jis ir parinkęs vietą J. Biliūno kapui.

Ši diena buvo kupina įspūdžių – Anykščių kraštas išsiskiria lankytinų vietų, muziejų ir gamtos paminklų gausa. Daug pamatėme ir sužinojome. O kur dar nuostabi Anykščių krašto gamta! Dėkojame mūsų gausią grupę lydėjusioms mokytojoms Astai Šulcienei ir Editai Bolienei.

Patricija Laurišonytė, IV a klasės mokinė