Kai praeitis prabyla

Spalio šeštąją dieną, antradienį, mūsų gimnazijos mokiniai kartu su ateitininkų būreliu, jo kuratore Irena Motūziene ir projekto koordinatorėmis, lietuvių kalbos mokytojomis Egle Barysiene ir Aldona Butrimanskiene dalyvavo Adolfo Ramanausko-Vanago perlaidojimo antrųjų metinių ir paminklo šventinimo iškilmėse. Prasminga diena prasidėjo Genocido aukų muziejuje. Po to vykome į Vilniaus Šventų apaštalų Petro ir Povilo bažnyčią. Į mišias, kuriose nešini savo mokyklos ir ateitininkų būrelio vėliavomis dalyvavome ir mes, susirinko  gausus būrys įžymių žmonių, tarp jų buvo ir gerbiamas Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda su pirmąja ponia Diana Nausėdiene.

Po mišių vyko simbolinė ceremonija Antakalnio kapinėse, kur  palaidotas Lietuvos didvyris  Adolfas Ramanauskas-Vanagas. Kapinėse  skambėjo emocingos žuvusiojo partizanų vado anūkės Ingos Jancevičienės, prezidento, taip pat ir Seimo narių bei kitų asmenų  kalbos. Tylos minute buvo išreikšta pagarba tiek Vanagui, tiek kitiems jau Anapilin išėjusiems mūsų šalies gynėjams. Ceremonija baigėsi ,,Tautiškos giesmės“ giedojimu, o po jos  prie naujai pastatyto  paminklo žuvusiajam nusifotografavom su politikos patriarchu  Vytautu Landsbergiu. Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazistai ir Putinų gimnazijos jaunieji šauliai prie paminklo padėjo gėles nuo Alytaus miesto savivaldybės.

Moksleiviai ir mokytojos,  prasmingai praleidę dieną, sugrįžo į Alytų suvokę, kad dalyvavo renginyje, kur praeitis tarsi kalbėjosi su dabartimi ir ateitimi. 

Augustina Kizelytė, III c klasės mokinė