Alytaus jaunųjų chemikų mokyklos mokinių pasiekimai džiugina

Mokslo metams įpusėjus jau įvyko Lietuvos mokinių chemijos olimpiados pirmasis ir antrasis etapai. Alytaus jaunųjų chemikų mokyklos (AJChM) mokiniai aktyviai ir sėkmingai dalyvavo abiejuose etapuose. Šių metų rezultatas labai džiugus. Net dešimt jaunųjų miesto chemikų pakviesti į trečią –  respublikinį etapą, kuriame nuotoliniu būdu atliks ne tik teorines, bet ir eksperimentines užduotis.

 Iš dešimties pakviestųjų mokinių, devyni mokosi AJChM jau ne pirmus metus. Respublikiniame etape dalyvaus net 5 abiturientai : Gabija Sergejevaitė ir Dovilė Škarnulytė, Putinų gimnazijos gimnazistės bei gimnazistai iš Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos: Benas Skripkiūnas, Augustas Kristutis ir Evaldas Lugauskas, kurio rezultatas mieste buvo geriausias iš šio penketuko. Pakviesti du vaikinai vienuoliktokai: geriausią rezultatą tarp vienuoliktokų mieste pelnęs Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos mokinys Dominykas Kazočiūnas ir Putinų gimnazijos gimnazistas Matas Bielskas, kuris AJChM mokėsi dvejus metus, bet šiemet jau nelanko užsiėmimų. Jauniausi respublikinio etapo dalyviai – trys dešimtokai. Geriausiai mieste iš dešimtokų pasirodęs, surinkęs 70 taškų iš 100 galimų, Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos mokinys Jonas Žilinskas ir dvi antros vietos laimėtojos Emilija Vaikšnoraitė iš Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos bei Eva Šlikaitė iš Jotvingių gimnazijos.

Pakviestųjų į respublikinį olimpiados etapą skaičius sudaro 50% AJChM besimokančiųjų. Šiuos mokslo metus Alytaus jaunųjų chemikų mokykla pradėjo nauju formatu: mokinių skaičius nuo penkiasdešimties sumažėjo iki aštuoniolikos, ugdymo programos parengtos pagal Lietuvos mokinių chemijos olimpiadų programų turinį. Mokiniai pasiryžo siekti kuo geresnių rezultatų  olimpiadose ir konkursuose. AJChM nuo rugsėjo dirba tik dvi mokytojos. Šiemet pradėjo dirbti šv. Benedikto gimnazijos chemijos mokytoja Sandra Leonavičienė, ji su entuziazmu ir jaunatviška energija vadovauja jaunesniųjų – 9–10 klasių – mokinių sekcijai.

Vyresniuosius ugdo Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos chemijos mokytoja ekspertė Janė Liutkienė. Pasiekti  gražių rezultatų nemažai šiems mokiniams padėjo ir anksčiau AJChM dirbusios mokytojos Alvyra Geležauskienė,  Erika Makauskienė bei mokinių chemijos mokytojos gimnazijose. Kaip ir visoje  Lietuvoje, AJChM užsiėmimai nuo spalio mėnesio vyksta nuotoliniu būdu. Nors jaunieji chemikai labai pasiilgo realios laboratorijos, vizitų pas mokslininkus ir studentus aukštosiose mokyklose, ryžto siekti kuo geresnių rezultatų respublikiniame olimpiados etape neprarado. Aktyviai dirba spręsdami uždavinius, analizuodami sudėtingus universiteto I–II kurso chemijos specialybės bakalauro programų teorinius klausimus, dirbdami virtualiose laboratorijose. Linkime sėkmės gausiam intelektualaus Alytaus jaunimo būriui 59-osios Lietuvos mokinių chemijos olimpiados respublikiniame etape, kuris vyks jau vasario mėnesį.

Chemijos mokytoja ekspertė Janė Liutkienė