„Media Smart Citizens of Future“ – tarptautinė įtraukiančioji paskaita „Fakes and Deep Fakes“ projekto mokytojams ir mokiniams

Balandžio 27 d. Erasmus+ projekto „Media Smart Citizens of Future“ koordinatorė anglų kalbos mokytoja ekspertė Jovita Žilinskienė organizavo virtualų renginį – susitikimą su žurnalistu, medijų ekspertu, mūsų gimnazijos alumnu Lukrecijumi Tubiu. Įtraukiančioje paskaitoje „Fakes and Deep Fakes“ jis dalijosi žiniomis su projekto „Media Smart Citizens of Future“ Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos ir šalių partnerių – Kroatijos, Italijos, Turkijos, Portugalijos – mokytojais ir mokiniais.

Trumpai prisistatydamas lektorius atskleidė, kad medijų raštingumas padeda ne tik jam, kaip specialistui, gerai orientuotis besikeičiančios masinės komunikacijos lauke, tačiau turėtų tapti kiekvieno šiandieninio informacijos vartotojo gebėjimu kritiškai vertinti informaciją nuolat atsinaujinančiose medijų platformose. Pagrįsdamas pavyzdžiais, iškalbingomis nuotraukomis ir vaizdo siužetais, įtraukdamas auditoriją į diskusiją, suteikdamas galimybę patiems padaryti išvadas, jis pristatė keletą įrankių, padedančių atskirti vertingą informaciją nuo klaidinančių naujienų. Diskusijos metu pagilino renginio dalyvių suvokimą apie „Deep Fakes“ metodikos įtaką informacijos sklaidai: ne tik didžiules antidemokratiškai nusiteikusios visuomenės dalies keliamas grėsmes, tačiau ir kūrybiškumo, grožio, empatijos ir altruizmo auginimo galimybes. Apibendrindamas Lukrecijus Tubys palinkėjo informacinėje erdvėje elgtis saugiai ir atsakingai, o savo žinias ir išmanymą pritaikyti tik skleidžiant visuomenei gražius, neprasilenkiančius su moralės normomis, dalykus.

Šis Erasmus+ projekto „Media Smart Citizens of Future“ renginys dar kartą patvirtino: intensyvios informacijos kaitos amžiuje kritinio mąstymo įgūdžiai ir jų lavinimo priemonės itin reikalingi tam, kad XXI amžiaus medijų vartotojas netaptų viduramžiškai netikrus pranašus garbinančia ir mokslo bei pažangos atstovus ant laužo pleškinančia žmogaus grimasa.

Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Santa Marcinkevičiūtė

#mediacitizens
#erasmusvanagai
#erasmus