„Novice Break“ – pirmasis gimnazijos naujokų debatų turnyras virtualioje erdvėje

Stebint debatus atrodo, jog tai žaidimas, kurio taisyklės labai paprastos – įrodyti savo tiesą gvildenama tema. Debatuose dalyvauja dvi komandos – viena bando įrodyti, kad pateiktas teiginys teisingas, o antroji stengiasi jį paneigti, bet abiejų komandų tikslas vienodas – įtikinti teisėjus savo argumentais, įžvalgomis ir pavyzdžiais, kad jų pozicija stipresnė. Iš tiesų tai tikras intelektualinis iššūkis, reikalaujantis nemažai pasiruošimo, išprusimo bei kalbinių įgūdžių, ypač anglų kalba.

Tokį iššūkį priėmė mūsų gimnazijos naujokų turnyro „Novice Break“ dalyviai. Debatų anglų kalba klubas pakvietė gimnazijos I-II klasių mokinius dalyvauti Erasmus projekto „Media Smart Citizens of the Future“ veikloje – visą balandžio mėnesį trečiadieniais debatuoti apie žiniasklaidos įtaką šiandienos gyvenime. Turnyre dalyvavo šešios komandos išradingais pavadinimais: The Invincibles, Carrot Squad, Walkie-Talkies, Cherries of the Orchard, 3 GB bei Eagle Brothers. Debatams teisėjauti mielai sutiko vyresnės debatų anglų kalba klubo narės, jau patyrusios tikrųjų debatų skonį ne vienuose respublikiniuose debatuose.

Fortūna šypsojosi „Sodo vyšnaitėms” – Cherries of the Orchard (Aurėja Goštautaitė, Smiltė Vaikevičiūtė, Kamilė Zenkevičiūtė), laimėjusioms trejus debatus, antroje vietoje – du raundus laimėję Carrot Squad (Mangirdas Rulis, Kostas Paulėkas, Nojus Pijus Soraka), trečiąja vieta dalinasi po vieną pergalę nuskynę The Invincibles (Evelina Gecevičiūtė, Rytis Jonika, Vakaris Jonika) ir Walkie-Talkies (Gustė Sudvajūtė, Darija Šaranina, Deividas Laukaitis, Augustas Pakėnas).

Dėkojame visiems dalyviams ir jų mokytojoms, tikimės, kad įveikti iššūkiai padeda mums tobulėti nepaisant niūrios karantino kasdienybės.

„Debatai – veikla, kuri man buvo lyg savęs išbandymas, o tuo labiau anglų kalba! Teko ilgai ruošti, tobulinti savo kalbas, sukti galvą, kaip sugalvoti argumentus savo nuomonei pagrįsti. Negaliu nepaminėti ir jauduliuko, kuris visada apimdavo prieš pradedant kalbėti. Tačiau šią patirtį ir įgytas žinias prisiminsiu visą gyvenimą“ (Evelina Gecevičiūtė, I a klasės mokinė).

„Šis debatų turnyras man patiko, nes suteikė galimybę tobulinti anglų kalbos žinias ir išreikšti savo nuomonę tam tikromis temomis“ (Kamilė Zenkevičiūtė, I a klasės mokinė, debatų klubo narė).

P.S. Debatų anglų kalba klubas gegužės mėnesį kviečia naujam iššūkiui – „Impromtu“ debatams (debatai ekspromtu).

Debatų klubo vadovė Agnė Ingelevičienė