Europos dienai skirti renginiai

Europos dieną, kuri švenčiama kiekvienų metų gegužės 9-ąją, džiaugiamasi taika ir vienybe Europoje. Šią dieną minimas istorinis įvykis – Šumano deklaracija. 1950 m. gegužės 9 d. Prancūzijos užsienio reikalų ministras Roberas Šumanas iškėlė Europos integracijos idėją. Tad šią dieną švenčiamas Europos Sąjungos gimtadienis. Lietuvoje Europos diena plačiau pradėta švęsti nuo 2002 metų. Organizuojami Europos dienai skirti renginiai, kurių metu visuomenė supažindinama su Europos Sąjunga, diskutuojama visai Europai svarbiais klausimais.

Artėjant Europos dienai įvairūs renginiai vyko ir mūsų gimnazijoje. Jaunimo Europos komandos narės Vakarė Saulėnaitė ir Neda Miltinytė vedė pamoką I b klasės gimnazistams apie Europos Sąjungos institucijas, supažindino su ES tikslais ir vertybėmis.

II klasių mokiniai vykdė projektą „Renkuosi Europos Sąjungą”, kurio metu rinko medžiagą bei pristatė ES šalių politinius, ekonominius ir kultūrinius ypatumus.

Gegužės 6 d. Alytaus miesto ir rajono 10 (II) klasių mokinių komandos dalyvavo renginyje „ES istorija ir dabartis”, skirtame Europos dienai paminėti. Gimnazistai išbandė jėgas protmūšyje atsakinėdami į klausimus apie ES istoriją, kultūrą, kalbas ir kitokias įdomybes. Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos II f klasės komanda – Emilija Vildaitė, Alvija Budzejkaitė, Enrika Jauneikaitė ir Miglė Skerniškytė – tapo nugalėtojomis (mokytoja Asta Šulcienė). Merginų rezultatas protmūšyje buvo geriausias. Sveikiname!

Gegužės 7 d. šiemet jus pasitinka jau dvyliktus metus vykstantis „Europos egzaminas“! Egzamino dieną apsilankyk portale https://europosegzaminas.lrt.lt/ ir atsakyk į 15 klausimų su pasirenkamais atsakymais apie Europos Sąjungą.

Asta Šulcienė, istorijos mokytoja metodininkė