Poetas, siekęs aukštųjų akimirkų

Vytauto Mačernio, jauniausio lietuvių literatūros klasiko, gyvenusio vos dvidešimt trejus metus, poeziją iki šiol skaito visos kartos: ir jaunimas, ir garbaus amžiaus žmonės. Jo kūryboje atsiveriantys gyvenimo prasmės, būties klausimai jaudina ne vieno širdį. 2021 m. birželio 5 d. poetui būtų suėję šimtas metų, todėl šie metai Lietuvos Respublikos Seimo paskelbti būtent Vytauto Mačernio metais. Šalyje vyksta įvairūs renginiai, konkursai, skirti poeto jubiliejui. Viename iš jų dalyvavau ir aš: tapau respublikinio fotonovelės konkurso „Mėlyno sapno svajinga šalis“, kurį organizavo Telšių Žemaitės gimnazija, laureate ir buvau pakviesta dalyvauti poeto gimtadienio šventėje.

Saulėtą birželio 11 d. su lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Jane Zeleniene, kuri man padėjo pasirengti šiam konkursui, nukeliavome į Telšius, į Žemaitės gimnaziją, kurioje mokėsi pats Vytautas Mačernis. Gimnazijos kiemelyje, šalia poeto paminklo, įvyko renginys, kurio metu klausėmės mokinių atliekamų dainų, skaitomos V. Mačernio kūrybos. Įdomią kalbą apie Vytauto Mačernio ir kito poeto Oskaro Milašiaus kūrybos paraleles pasakė humanitarinių mokslų daktarė, docentė Žydronė Kolevinskienė. Poetė ir mokytoja Sigita Naglienė pasakojo, kad V. Mačernio poezija yra išversta į septynias pasaulio kalbas. Buvęs Telšių Žemaitės gimnazijos mokinys poetas Vytautas Stulpinas pasakojo apie Vytauto Mačernio asmenybę. Nejučiom susimąstau: jauno egzistencialisto, kartais atrodo, liūdesio poeto, tačiau siekusio aukštųjų akimirkų, raginusio ir save, ir kitus mokėti gyventi dūžtančių formų pasaulyje, mintys, kaip niekada, aktualios ir mūsų laikų žmogui…

V. Mačernio paminklą papuošė mėlynos gėlės, tarsi mėlyno sapno šalies simbolis. Paskui visi laureatai perskaitėme savo noveles. Pasibaigus renginiui, aplankėme gimnaziją, susipažinome su jos istorija. Turėjome galimybę įžengti į Vytauto Mačernio klasę, kurioje yra jo suolas, pasigrožėjome fotonovelių paroda.

Dalyvaudama konkurse ir šventėje artimiau pažinau poetą Vytautą Mačernį, taip pat patyriau džiugių akimirkų ir puikių emocijų.  

Ugnė Gudaitytė, III e klasė