Susipažinimo-adaptacijos diena – gražių vilčių įgyvendinimo pradžia

Po ilgos tylos Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos erdvės vėl atgijo nuo mokinių šurmulio ir juoko – rugpjūčio 27 dieną į Susipažinimo-adaptacijos dieną gausiai susirinko būsimieji pirmų gimnazijos klasių mokiniai. Anot tradicinio renginio organizatorės, direktoriaus pavaduotojos ugdymui Danutės Dragūnienės, renginys skirtas mokinių susipažinimui ir adaptacijai bei kūrybinei veiklai. Šio renginio tikslai yra sudaryti sąlygas mokiniams susipažinti ir lengviau įsijungti į mokymosi veiklas naujoje aplinkoje, padėti mokiniams pažinti save ir bendramokslius, ugdyti meilę savo mokyklai.

Į sporto salę sugužėjusius mokinius pasveikino gimnazijos direktorius Virginijus Skroblas. Pajuokaudamas, kad susirinkusieji yra beveik suaugę žmonės, o štai vėl vadinami pirmokais, direktorius pabrėžė, kad nuo šiol jie – visateisiai šios gimnazijos bendruomenės nariai, kurie turės daug galimybių siekti kuo geriausių mokymosi rezultatų, atskleisti savo kūrybiškumą, iniciatyvumą, gebėjimą bendradarbiauti ir laikytis bendruomenės susitarimų.

Mokinių tarybos pirmininkė Gustė Sudvajūtė pasveikindama naujokus ir pristatydama Mokinių tarybos funkcijas, veiklos tikslus ir ryškiausius tradicinius renginius teigė, kad mokinių balsas čia visada svarbus ir išklausomas, o iniciatyvūs, kūrybingi ir darbštūs yra kviečiami prisijungti prie mokinių savivaldos. Norėdami ištirpdyti nedrąsos ledus, Mokinių tarybos nariai pakvietė renginio dalyvius į socializacijos žaidimą. Itin gausiai susirinkę gimnazijos naujokai turėjo progą pažinti labai daug bendramokslių – susiskirstę į kelis didelius ratus bendravo poromis aptardami žaidimo vedėjos pateiktus klausimus apie svajonių dieną, įdomiausią perskaitytą knygą, keisčiausią komplimentą, mėgstamiausią pamoką, šios gimnazijos pasirinkimo motyvus ir siektinus tikslus. Po socializacijos žaidimo kalbinti mokiniai džiaugėsi smagia atrakcija, galimybe susipažinti, rasti bendraminčių.

Iš sporto salės būsimieji pirmokai su auklėtojomis Agne Ingelevičiene, Irena Motūziene, Ina Nakvosiene, Ieva Norkiene, Asta Šulciene, Jane Zeleniene ir socialine pedagoge Gintare Savukynaite išsiskirstė į klases. Čia dar nevyko rimti pokalbiai – auklėtojos pasiūlė smagius susipažinimo žaidimus, kurių metu mokiniai žėrė vieni kitiems palinkėjimus, prisistatė, įvardijo pastebėtus savo ir klasės draugų panašumus ir skirtumus, pademonstravo pastabumo, mandagaus elgesio įgūdžius.

Artimiau susipažinę mokiniai su savo auklėtojomis jau buvo pasirengę atlikti įvairiose gimnazijos erdvėse mokytojų Giedrės Škarnulienės, Ramunės Petrosian, Svajūno Žvinakio, Linos Gailienės ir Antano Kalinausko jiems organizuotus komandinius žaidimus. Papuolę į „minų“ lauką, statydami makaronų ir zefyrų bokštus, įveikdami trasą su kliūtimis, transportuodami žemyn žalius prie lubų pririštus kiaušinius, vienu rašikliu rašydami gimnazijos pavadinimą mokiniai demonstravo kūrybiškumą, gebėjimą susitarti, pasiskirstyti vaidmenimis, iniciatyvumą, loginį mąstymą ir pasitikėjimą vienas kitu. Po visų veiklų grįžę į sporto salę pasidalinti įspūdžiais, jau daugelis renginio dalyvių atrodė drąsesni, radę savo vietą, kur bus vertinami ir galės jaustis reikalingi.

Susipažinimo-adaptacijos diena pavyko, o ypač prasmingai atsiskleidė šiandieninio visuomenėje tvyrančio chaoso kontekste – išsiilgę žmogiško bendravimo vos per porą interaktyvios veiklos valandų mokiniai susirado draugų, atskleidė savo kūrybiškumą, gebėjimą dirbti komandoje, o svarbiausia – pagarbą savo bendraamžiams, mokytojams ir dabar jau jų tapusiai gimnazijai.

Santa Marcinkevičiūtė, lietuvių kalbos mokytoja metodininkė