Jubiliejinėje DofE programos ceremonijoje apdovanoti 8 mūsų gimnazijos mokiniai

Rugpjūčio 23 ir 24 dienomis Vilniaus universiteto botanikos sode vyko „The Duke of Edinburgh’s International Award” (DofE) programos apdovanojimų ceremonija. Per dvi dienas 300 jaunų žmonių iš visos Lietuvos apdovanoti aukso, sidabro ir bronzos lygio ženkleliais ir tarptautiniais sertifikatais. DofE apdovanojimus įteikė Švietimo, mokslo ir sporto viceministrai Ramūnas Skaudžius ir Agnė Kudarauskienė, Jungtinės Karalystės gynybos atašė Steve Gleisinger ir Britų pramonės ir prekybos rūmų steigėjas Lietuvoje, Karalienės Elžbietos II apdovanotas Britų imperijos ordinu, Chris Butler.

Šiais metais iš viso įteikti 4 aukso apdovanojimai. Sidabro ženklelius atsiėmė 54, bronzos – 242 mokiniai. Šventė subūrė programos dalyvius, jų mokytojus, savanorius ir kitus programą palaikančius žmones. Šiame smagiame susibūrime taip pat dalyvavo ir 6 Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago  gimnazijos mokiniai: Eglė Bansevičiūtė, Dominykas Kazočiūnas, Ieva Matulevičiūtė, Matas Platūkis, Vakarė Saulėnaitė ir Ieva Skripkaitė, kurie parsivežė bronzos ženklelius ir tokius pat parvežė savo draugams Ugnei Juonytei bei Andriui Savčiukui.

The Duke of Edinburgh’s International Award – DofE apdovanojimai – yra tarptautinė neformaliojo ugdymo(si) programa jaunimui. Programa pradėta 1956-ais metais Edinburgo hercogo princo Filipo (Prince Philip) Didžiojoje Britanijoje ir nuo tada prie jos prisijungė jau daugiau nei 130 šalių. Šiuo metu programoje dalyvauja 1,3 mln. jaunų žmonių.

DofE programos esmė – įveikti asmeninius iššūkius, kurie suteiktų 14–24 metų jaunimui praktinių gyvenimiškų įgūdžių, ugdytų drąsią, atsakingą ir visapusišką asmenybę, prisidedančią prie visuomenės gerovės. Dalyvavimas programoje skatina ugdyti socialines-emocines kompetencijas, atpažinti savo talentus, išlikti fiziškai aktyviems, įgyti karjeros planavimo įgūdžių ir už tai gauti tarptautinį įvertinimą.

Lietuvoje programa įgyvendinama nuo 2006 m., tad šiemet švenčia 15 metų gimtadienį. Šiuo metu programoje dalyvauja 97 mokyklos ir daugiau nei 2000 dalyvių, jiems veiklose padeda apie 300 mokytojų.

Ženklelių įteikimo ceremonija, vykusi gražiame VU botanikos sode, baigėsi Afrikos būgnų dundesiais bei mūsų ausis glostančiais grupės ,,Velvet“ kūriniais. Ceremonijos dalyviai turėjo galimybę paskanauti ir jubiliejui skirto torto bei kitų gardumynų.

Po nuostabaus ženklelių įteikimo renginio bronzos ženklelio savininkė Vakarė Saulėnaitė (IV a klasės mokinė) pasidalino savo mintimis: ,,Džiugu ir kartu gana keista baigti DofE programą ir gauti bronzos ženklelį. Nors tik pradėjusi tikėjausi programą pabaigti per pusmetį, aplinkybėms kiek pasikeitus, ją užbaigiau tik po ketverių metų. Nors mane gąsdino vien mintis apie kvalifikacinį žygį, birželį su komanda jį sėkmingai įvykdėme. Prie veiklų, kurias vykdžiau programos metu, vis sugrįždavau ir atlikdavau laisvu laiku, todėl galiu teigti, jog programa man leido įsigilinti į norimas veiklas tiek, kad pajutau norą jas tęsti ir pabaigus programą. Dalyvaudama šioje programoje susiradau daug draugų visoje Lietuvoje ir daug geriau supratau savo ateities siekius bei svajones. Apdovanojimų ceremonijoje, klausydama kitų programos dalyvių istorijų, geriau suvokiau, kokią patirtį man davė ši programa: kryptingai siekdamas tikslų, gali pasiekti viską, kad ir kokie sunkumai iškiltų. Tad jei esi 14-29 metų jaunuolis, norintis išbandyti save, tačiau vis jauti, jog sunku pradėti, DofE programa yra kaip tik tau!“

Kviečiu prisijungti prie mūsų gimnazijos DofE komandos, kuri renka naujus savo narius, ruošiasi naujiems žygiams ir naujai programos ženklelių įteikimo ceremonijai….

Lina Gailienė, DofE programos vadovė