Durys į istoriją be rėmų

Graži bendradarbiavimo gija sieja Alytaus miesto bendruomenės jaunimo centro „Be rėmų” lankytojus ir Adolfo Ramanausko-Vanago bei Dzūkijos mokyklos jaunuosius šaulius, todėl neatsitiktinai rugpjūčio 17 d., dalyvaudami projekte „Durys į istoriją be rėmų“, išvykome į Vilnių.

Kadangi šiandien nuolat ieškoma sprendimų, kaip išsaugoti gamtą, ypač daug kalbama, diskutuojama apie klimato kaitą, todėl ir mes nuvykome į saugomų teritorijų nacionalinį lankytojų centrą, kuris įsikūręs Sapiegų rūmų komplekse. Sukdami susiliečiančius krumpliaračius, susipažinome su saugomų teritorijų sistema ir sužinojome daug naujų dalykų. Sužinojome, kad Lietuvoje yra 5 nacionaliniai, 30 regioninių parkų, 3 valstybiniai gamtiniai ir 2 kultūriniai rezervatai. Taip pat galime grožėtis apie 300 draustinių ir daugiau kaip 500 valstybės saugomų gamtos paveldo objektų.

Išklausę gido Giedriaus Bernatavičiaus, Alytaus kraštotyros muziejaus kraštotyrininko, pasakojimo apie saugomą gamtinį paveldą, išsirengėme į 15 km žygį po Vilniaus apylinkes: gėrėjomės nepaprastu vaizdu nuo Trijų kryžių kalno, užkopėme į Stalo kalną, pabuvojome Rokantiškių piliavietėje, Pūčkorių atodangoje, įkopėme į Pūčkorių piliakalnį, pasivaikščiojome čia esančiu pažintiniu taku. Susipažinome su Belmonto kompleksu: gėrėjomės kriokliais, Tuputiškių serpantinu, vieninteliu Lietuvoje akmenimis grįstu, aplankėme Pavilnių regioninio parko regyklą.

Nors oras nelepino, dažnai merkdavo lietus, tačiau buvo nepaprastai smagu ir įdomu išgirsti naujų istorijų, pamatyti dar neregėtus vaizdus.

Tęstami projekto ,,Durys į istoriją be rėmų“ idėją ir vadovaujami Alytaus kraštotyros muziejaus kraštotyrininko Giedriaus, rugpjūčio 27 d. aplankėme istorines Alytaus vietas, o jaunieji gimnazijos šauliai organizavo taktines pratybas.

Ramūnė Jasaitienė, jaunųjų šaulių būrelio vadovė