Alytaus jaunieji chemikai aktyviai pradeda mokslo metus

Baigiasi tik pirmasis mokslo metų mėnuo, o Alytaus miesto jaunųjų chemikų mokyklos mokiniai jau  įgyvendino  daug ryškių veiklų. Naujus mokslo metus jaunieji chemikai pradėjo Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos laboratorijoje. Per dvi pirmąsias savaites mokyklos grupė pasipildė naujokais iš visų keturių Alytaus miesto gimnazijų. Prisijungė ne tik penki gimnazijų pirmokai (devintokai), bet ir du antrokai( dešimtokai), du trečiokai (vienuoliktokai).

Pirmojo užsiėmimo metu  pasigilinę į alchemikų istoriją ir skaitmeninį horoskopą, jaunųjų chemikų mokyklos ugdytiniai pademonstravo  spalvingus ir triukšmingus įdomiuosius bandymus. Antrojo užsiėmimo metu laboratorijoje atliko tyrimus naudodami išmaniuosius įrenginius bei skaitmeninius Vernier jutiklius. Trečias užsiėmimas – edukacija Alytaus kraštotyros muziejuje. Jaunieji chemikai gilinosi į istorinius popieriaus atsiradimo aspektus, pagal paprasčiausią popieriaus gamybos iš makulatūros technologiją pagamino popieriaus pavyzdžius. Mokiniams diskutuojant kilo tvaraus vartojimo bei projektinių tyrimų idėjų. Ketvirtas jaunųjų chemikų užsiėmimas vyko Vilniaus kolegijos agrotechnologijų fakulteto laboratorijose. Šiose laboratorijose yra įranga, naudojama pažangiausiuose šiuolaikiniuose spektrinės analizės, chromatografijos tyrimuose. Mokiniai atliko augalinių medžiagų kiekybinę analizę tūrio bei instrumentiniais metodais.

Po metų, praleistų tik virtualiose laboratorijose, šio mėnesio užsiėmimai pažadino mokinių norą tyrinėti, sustiprino eksperimentinio darbo įgūdžius. Dabar jau galima ir rimtesnių uždavinių paspręsti. Tikriausiai kai kurie rimtai rengsis olimpiadai, bet yra ir numačiusių užsiimti tiriamaisiais darbais. Sėkmės.     

Janė Liutkienė, Alytaus jaunųjų chemikų mokyklos mokytoja, chemijos mokytoja ekspertė