Tarptautinio Erasmus+ mokyklų mainų partnerysčių projekto „Silent Scream” susitikimas Rumunijoje – šauni patirtis Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos komandai

Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazija dalyvauja 2020-2022 metais vykstančiame Erasmus+ mokyklų mainų partnerysčių projekte ,,Silent Scream”. Jo tikslas – dalytis patirtimi patyčių atpažinimo ir prevencijos klausimais, pažinti partnerių mokyklų ir Europos švietimo sistemas, stiprinti tarpkultūrinį dialogą, tobulinti IT įgūdžius, mokytis užsienio kalbų, stiprinti tėvų, mokinių, mokyklos bendruomenės ryšius. Gimnazijos mokytojai ir mokiniai nuotoliniu būdu vykdė su patyčių prevencija susijusias veiklas. O šių mokslo metų spalio 3–9 dienomis mūsų gimnazijos delegacijai – mokytojoms Jovitai Žilinskienei ir Santai Marcinkevičiūtei, gimnazijos  mokiniams  Kotrynai Paulauskaitei ir Dominykui Kazočiūnui (IV a klasė),  Karinai Stanevičiūtei (III a klasė) ir Viltei Maselskaitei (II a klasė) – pagaliau atsirado galimybė vykti į Rumuniją, į pirmąjį mobilumo vizitą „Fighting against Bullying“. 

Mūsų  komanda nekantraudama laukė susitikimų su kitų šalių partnerių – Rumunijos, Turkijos, Graikijos, Portugalijos ir Lenkijos – mokytojais ir mokiniais. Mūsų gimnazistai jautėsi užtikrinti ir pasiruošę, nes puikiai atliko namų darbus: parengė visus metus vykusių renginių pristatymą, naudodami Kahoot programėlę organizavo pažintinę viktoriną apie Lietuvos geopolitinę padėtį, istoriją ir kultūrą, vakaronės metu pasakojo apie mūsų tautos kultūrinius bruožus, mokė linksmų liaudiškų jaunimo šokių ir žaidimų. Išskirtinis pasirodė mūsų šalį, miestą ir gimnaziją reprezentuojančio interaktyvaus vaizdo siužeto pristatymas. Jo demonstracijos metu  renginio dalyviai buvo kviečiami ištarti lietuviškus žodžius: ačiū, būkime draugai, Lietuva, Alytus. Daugiausiai šurmulio ir juoko sukėlė žodis nebeprisikiškiakopūsteliaujantiesiems.

Vizito metu dalyvaudami interaktyviose veiklose, apžiūrėdami žymias Calimanesti  miesto vietas ir apylinkes, mūsų gimnazistai patyrė daug įspūdžių. Taigi paskutinę kelionės dieną kelios laukimo valandos oro uoste neprailgo – jos buvo puikus refleksijos laikas. Jaukiai susibūrę Karina, Viltė, Kotryna ir Dominykas dalijosi mintimis ir jas užrašė.

Kotryna

Erasmus+ projektas „Silent Scream” Rumunijoje man suteikė labai daug gerų patirčių ir neįkainojamų prisiminimų. Patyčios yra labai svarbi tema mokinių gyvenime, nes retas kuris mano bendraamžis nėra su jomis susidūręs. Projekte kalbėjome, diskutavome ir kūrybinėmis užduotimis aptarėme patyčių priežastis, jų rūšis bei tai,  ką daryti matant jas artimoje aplinkoje. Tačiau vien tuo veikla nesibaigė: mums buvo vedamos ekskursijos, plaukėme laivu, aplankėme druskos kasyklą, pažindinomės su Rumunijos bei kitų projekto šalių tradicijomis ir taip didinome savo kultūrines žinias. Verta paminėti, jog susiradau daug bendraminčių draugų. Džiaugiuosi, jog gavau tokią progą dalyvauti projekte ir pasisemti iš jo kiek galima daugiau!

Karina

Pirmadienis – pati pirma projekto diena. Tądien rumunai pasakojo apie savo šalį ir regioną, susipažinome su jų kultūra ir pomėgiais. Prieš pietus žaidėme susipažinimo žaidimus, popietę leidome pasivaikščiodami po Calimanesti miestelį, taip pat aplankėme vienuolyną, įsikūrusį mažoje saloje miestelio viduryje. Antradienis buvo jau kitoks – projekto dalyviai iš visų šalių supažindino su savo šalimis, miestais ir mokyklomis, vėliau pasakojo, kas buvo nuveikta kovojant su patyčiomis. Vakare plaukėme Olt upe, pamatėme nepaprastą kraštovaizdį iš arčiau. Trečiadienis buvo kūrybos diena. Susiskirstę į mišrias komandas turėjome padaryti plakatą „Pagrindinės taisyklės prieš patyčias“. Dirbdami su mažais pažįstamais  žmonėmis, išmokome dirbti komandoje, suprasti ir išklausyti vienas kitą. Vakare lankėmės vandens parke. Ketvirtadienį policijos pareigūnai pasakojo apie pavojingiausius patyčių atvejus ir jų pasekmes. Išklausę šią paskaitą dauguma suprato, kokios pavojingos gali būti patyčios. O kad atsirastų gera nuotaika, vyko  Kahoot viktorinos, jas organizavo kiekvienos šalies atstovai. Penktadienį keliavome į požemines druskų kasyklas Salina Ocnele Mari. Pamatėme nepaprastą vaizdą – erdviausius druskų tunelius, įvairiausius papuošimus, ten net buvo galima pažaisti žaidimus, tokius kaip tenisas ar biliardas. Šeštadienis – paskutinė projekto diena. Diena, kai visų keliai išsiskiria. Buvo labai liūdna, nes vykstant šiam projektui susipažinome su labai gerais ir įdomiais žmonėmis. Tikiuosi palaikyti su jais ryšį ilgai, o gal vėl pasitaikys galimybė susitikti.

Dominykas

Spalio 3-9 dienomis mokslo savaitę praleidome šiek tiek neįprastoje aplinkoje – svečiavomės pietryčių Europos valstybėje Rumunijoje. Nors kelionė ir buvo ilga, tačiau pamatyti vaizdai ir patirti įspūdžiai mūsų tikrai nenuvylė. Didžiąją dalį laiko praleidome dirbdami su kitais „Silent Scream“ projekto dalyviais, likusi laiko dalis buvo skirta pažinti kultūrinį šalies gyvenimą. Dirbdami komandose ne tik susipažinome su kitų šalių atstovais, tačiau ir geriau pažinome jų kultūrą, papročius ir tradicijas. Taip pat bendraudami pagerinome ne tik anglų kalbos įgūdžius, bet išmokome ir po keletą skirtingų kalbų žodžių. Po dienos darbų mūsų akis gaivino kvapą gniaužianti kalnų panorama. Ypač įsimintinas buvo trečiąją dieną vykęs plaukimas upe, kuris leido iš arčiau pažvelgti į aukštus ir stačius kalnų šlaitus. O paskutiniąją dieną ekskursijos į druskų kasyklas metu galėjome pasigrožėti spalvų tonais išmargintomis druskų urvų sienomis ir pasigėrėti neįprastu gydančiu druskų kvapu.

Viltė

Mobilumo vizitas Rumunijoje buvo pilnas įspūdžių ir iššūkių. Savaitė prasidėjo nedrąsiai, tačiau pasibaigus pirmosioms veikloms, susipažinimo žaidimams, visi pradėjome vieni kitus pažinti ir geriau jaustis. Didžioji dalis užsiėmimų vyko mišriose komandose, kuriose kiekvienas narys buvo iš kitos šalies, tai padėjo pagilinti anglų kalbos žinias, susibičiuliauti su kitataučiais, suprasti, kad ir kokie skirtingi galime būti išvaizda, papročiais, tikėjimu, tačiau visada rasime kažką bendro ir jungiančio. Kalbėdami susipažinome su kitų šalių kultūromis, labiausiai rumunų. Pamatėme Rumunijos kraštovaizdį, sužinojome apie garsias, svarbias šio krašto vietoves, aplankėme įvairias nuostabaus grožio bažnyčias bei vienuolynus. Išvykos metu praplėtėme savo akiratį, pagilinome anglų kalbos žinias, supratome, kaip svarbu yra priimti žmones tokius, kokie jie yra, nepaisant esančių skirtumų.

Šis vizitas atskleidė, koks svarbus yra gyvas bendravimas – jis suteikia geriausias galimybes dalintis patirtimi tarptautinėje arenoje, bendradarbiauti kovojant su patyčiomis, psichologiniu ir fiziniu smurtu, ieškoti prevencijos kelių ir sprendimų.

Santa Marcinkevičiūtė, lietuvių kalbos mokytoja metodininkė