Atnaujintos gimnazijos erdvės – atnaujintos galimybės išplėsti ir pagilinti ugdymo programą

Saulėtos spalio 19 dienos vidudienį, skambant buvusio mūsų mokinio ir gimnazijos Himno autoriaus Alberto Antanavičiaus dainoms, buvo oficialiai atidarytos šią vasarą sutvarkytos mūsų, Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos, erdvės. Renginys prasidėjo atnaujintoje erdvėje prie pirmojo gimnazijos direktoriaus, garsaus pedagogo Kazio Klimavičiaus paminklo. Atvykę svečiai, susirinkę gimnazijos mokiniai, mokytojai bei gimnazijos vadovai renginio vedėjų Ugniaus ir Ingos buvo pasveikinti ir supažindinti su čia padaryta rekonstrukcija. Vykdant šios erdvės sutvarkymo darbus buvo pakeistos šaligatvio plytelės, naujai įrengti paminklo tvorelės pamatai, pakeistos sulūžusios granito plokštės. Renginio vedėjai pabrėžė, kad teritorija prie paminklo netolimoje ateityje įgaus ir papildomą turinį: čia atsiras gimnaziją baigusių abiturientų laidas ir gimnazijos jubiliejines datas įprasminančių ženklų – planuojama kai kurias klinkerio trinkeles pakeisti tų pačių matmenų spalvoto metalo trinkelėmis su iškaltu užrašu, atspindinčiu baigusių gimnaziją abiturientų laidas, kitą svarbią gimnazijos istorijos datą ar įvykį.

Sakydamas sveikinimo kalbą, gimnazijos direktorius Virginijus Skroblas paminėjo, kad teritorija prie paminklo mokytojui Kaziui Klimavičiui ir prie senojo gimnazijos pastato pertvarkyta pagal projekto „Gyvenimo įgūdžių ugdymas“ veiklas, bei pasidžiaugė ir kitais gimnazijoje įvykusiais pokyčiais: pagal kitą Interreg V-A Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimo per sieną programos projektą buvo rekonstruota gimnazijos renginių salė. Beje, gimnazijos direktorius užsiminė, kad prie Kazio Klimavičiaus paminklo yra numatyti ir papildomi darbai: dar šį rudenį kairėje paminklo pusėje bus pasodinti Alytaus miesto savivaldybės nupirkti 7 bukai ir 15 paprastųjų kadagių. Direktorius, pasinaudodamas proga, padėkojo miesto valdžiai už suteiktą finansinę paramą ir pageidavo, kad iki galo būtų sutvarkyta ir prie paminklo esanti gatvės atkarpa.

Pasidžiaugęs laiku ir kokybiškai atliktais darbais, gimnazijos direktorius pakvietė renginio dalyvius aplankyti kitą šią vasarą sutvarkytą erdvę – skverą prie senojo gimnazijos pastato. Einantiems jos apžiūrėti direktorius Virginijus Skroblas trumpai papasakojo apie riedulį, esantį prie gimnazijos. Jis  irgi yra mokyklos istorijos liudininkas.

Skverelyje prie senojo gimnazijos pastato svečių ir oficialaus naujai sutvarkytų erdvių atidarymo laukė beveik visa gimnazija. Perkirpus skverelio atidarymo juostą visi šventės dalyviai suvienijo širdis ir sugiedojo Tautišką giesmę. Renginio vedėjai Ugnius ir Inga pristatė gimnazijos bendruomenei svečius: į sutvarkytos erdvės prie senojo gimnazijos pastato atidarymą atvyko Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis, mero pavaduotojai Jurgita Šukevičienė ir Povilas Labukas, Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Giedrius Griškevičius, Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas, skyriaus vyriausioji specialistė Edita Jurčienė, mūsų gimnazijos kuratorė, UAB „VA STATYBA“ direktorius Virginijus Almanaitis, gimnazijos teritorijos sutvarkymo darbų vadovas Andrius Jasilionis, Projektuotojo UAB „Proja“ atstovas Dainius Gailius.

Po to bendruomenės nariai buvo supažindinti su projekto eiga, finansavimu, statybos darbais.

Gimnazijos sutvarkytas erdves apžiūrėjęs ir naujai sutvarkytų erdvių atidaryme dalyvavęs Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis, išgirdęs renginio vedėjų žodžius, kad gimnazijos tvarkymo darbais meras ne tik domėjosi, bet ir turėjo į kai kuriuos dalykus reaguoti, net įsikišti, pasakė: „Mokykla ne be reikalo pavadinta Adolfo Ramanausko-Vanago vardu. Jūs esate tikri vanagai – drąsūs, ambicingi, ryžtingi. Dėl šio skvero sutvarkymo buvo tikrai daug kalbų, net ir kritikos strėlių tiek iš bendruomenės, tiek iš politikų, bet vis dėlto „vanagai“ atlaikė. Šiandien turime sutvarkytą skverą. Apie jį vieni yra vienokios, kiti – kitokios nuomonės, tačiau tai yra investicijos į miestą, į mokyklą. Ir jei mokyklos bendruomenė –  mokytojai, mokiniai, tėvai –  sako, kad tai yra gerai ir mums to reikia, tai kodėl Savivaldybė turi sakyti kitaip. Mokykla pirmiausia – tai ne pastatai ir skverai, man mokykla – pirmiausia žmonės, kurie moko vaikus, ir vaikai, kurie nori mokytis.“

Apie aplinkos tvarkymo ir statybos darbus plačiau papasakojo UAB „VA STATYBA“ direktorius Virginijus Almanaitis. Jis pareiškė įsitikinimą, kad naujai sutvarkytos erdvės paskatins siekti naujų mokslo aukštumų.

Baigdami naujų erdvių atidarymo šventę, renginio vedėjai trumpai priminė mokyklos istoriją, joje dirbusius direktorius, pedagogus, mokslininkus, rašytojus.

Saulės nutviekstame skverelyje susirinkę mokiniai džiaugėsi atnaujinta savo gimnazijos aplinka ir muzikos ritmu sugrįžo į pamokas.

Atnaujinta infrastruktūra sudarys galimybę vaikams aktyviau dalyvauti socialinėse iniciatyvose, suteiks galimybių išplėsti ir pagilinti ugdymo programą, patenkins skirtingų moksleivių, ypač pažeidžiamų grupių, poreikius ir gebėjimus. Be to, neformaliojo švietimo srityje bus sukurti glaudesni partnerių santykiai.

III a klasės mokinė Inga Bartulevičiūtė ir mokytojas Antanas Jurčys

Papildoma informacija

Europos kaimynystės priemonės projektas „Gyvenimo įgūdžių ugdymas“.

Projekto tikslas – padaryti socialines paslaugas prieinamas vaikams.

Projekto bendras biudžetas – 784.778,00 Eur.

ES parama – 706300,00 Eur.

Įgyvendinimo laikotarpis 24 mėn. (09.2020–08.2022)

ES nėra atsakinga už pateiktą informaciją, už informacijos turinį atsako Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazija.

Nuotraukos Antano Jurčio ir Akvilės Boguckaitės