Dzūkijos kulinarinis paveldas – tradicinės bulvinės bandos

Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos mokiniai lankėsi Erasmus+ projekto „A tabale citoyens!“ edukacijoje  –  Pivašiūnų amatų centre (Alytaus rajonas, Pivašiūnai, Trakų g. 33.), kuriame susipažino su Dzūkijos kulinariniu paveldu, turėjo galimybę  išbandyti patiekalų gamybą, pasisemti naujos patirties ir žinių apie etninės kultūros tradicijas.

Dzūkų virtuvės valgiai labai skiriasi nuo kitų Lietuvos regiono valgių. Dzūkija – miškų kraštas, tad grybų ir uogų rinkimas nuo senų laikų buvo svarbiausias verslas, o visos girios teikiamos gėrybės naudojamos maistui ruošti.  Ant kiekvieno dzūkų vaišių stalo būdavo didžiulis grybų patiekalų asortimentas: rauginti kelmučiai su grietine ir svogūnėliu, sūdyti grūzdai, svieste keptos rudmėsės, grybų sūris, grietinėje troškintos voveraitės, virti, troškinti kiti grybai. Jais įdaromi pyragėliai, virtinukai. Dzūkų krašte bene populiariausi javai – grikiai. Iš jų kepamas gardus pyragas, vadinamas babka. Tai apeiginis kepinys, dažniausiai kepamas per Velykas. Rugiapjūtei dzūkai krosnyje kepdavo bulvių tarkių blyną, kurį vadino banda. Tarkius supildavo ant džiovintų kopūstų lapų, atmirkusių tiesiai ant ližės, ir sulygindavo, kad košė būtų maždaug 2 cm storio. Kepdavo maždaug valandą vidutinio karštumo krosnyje. Ištrauktas bandas suplėšydavo bei, sudėję į molinį puodą, užpildavo spirgučių padažu, grietine ir dar pusvalandžiui įstumdavo krosnin. Kiekvienas šeimos narys, atsiplėšęs dalį bandos, dažė į spirgučių, grietinės ir sviesto padažą. Šios bandos valgytos ir su daryciniu, t. y., varškės ir grietinėlės padažu. Jis turėjo būti gerai išsuktas mediniu šaukštu.

Projekto „A tabale citoyens!“ edukacijoje mokiniai susipažino su tradicinių dzūkiškų patiekalų gaminimo technologijomis, o per praktinį užsiėmimą mokėsi, patys gamino ir degustavo tradicines dzūkiškas bandas ir darycinį. Taip pat turėjo unikalią galimybę patys pasigaminti ir paragauti kūčiukų. Lietuviai – vienintelė tauta, išsaugojusi tokį unikalų ir simbolinę reikšmę turintį kepinį kaip kūčiukai. Kūčiukas – tai simbolinis duonos kepaliukas, kuris buvo skirtas mirusiųjų vėlėms. Taigi projekto dalyviai  per praktines patirtis ne tik susipažino su savo krašto kulinariniu paveldu, bet ir pagilino savo žinias apie visos šalies etninės kultūros tradicijas.

Snieguolė Valentukonienė, technologijų mokytoja metodininkė