Beveik po mėnesio – puiki žinia apie laimėjimą X Lietuvos moksleivių dainuojamosios poezijos festivalyje-konkurse „Mano senas drauge…“

Lapkričio 12 d. Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos muzikuojantys mokiniai Inga Bartulevičiūtė, Austėja Vaikšnoraitė, Marta Judickaitė, Evelina Gecevičiūtė, Gustas Nikulinas, Andrius Savčiukas ir muzikos mokytoja metodininkė Jureta Šametienė dalyvavo X Lietuvos moksleivių dainuojamosios poezijos festivalyje-konkurse „Mano senas drauge…“, skirtame poetei Elenai Mezginaitei atminti.

Dešimtąjį kartą Panevėžyje organizuojamas nacionalinis renginys – Lietuvos moksleivių dainuojamosios poezijos festivalis-konkursas „Mano senas drauge“, skirtas Elenai Mezginaitei atminti, gali pasidžiaugti ne tik dalyvių (apie 90 kūrėjų, 170 atlikėjų), žiūrovų gausa, bet ir užaugusiais jaunaisiais dainuojamosios poezijos atlikėjais, kuriems šis festivalis dėl savo tęstinumo tapo vienu iš laiptelių į didesnes scenas ar televiziją. Čia savo kūrybos kelią pradėjo šiuo metu populiari grupė ,,Velvet“, kuri tuo metu pelnė laureato nominaciją.

Dainuojamosios poezijos žanras – labiausiai skatinantis jaunimą dainuoti lietuvių kalba, šviestis, skaityti, ieškoti sau artimos minties, emocijos, suprasti žodžio prasmę, išgirsti poetinės kalbos skambesį. Tai žanras, populiarinantis lietuvių poeziją.

Vienas iš esminių festivalio leitmotyvų – žinia apie Elenos Mezginaitės kūrybos savitumą, priminimas apie iškiliausią Aukštaitijos regiono poetę, kritikų vertinamą kaip europinio lygio poezijos kūrėją. 2021 m. spalio 31 d. jai būtų sukakę 80 metų. E. Mezginaitė tapo įkvėpimo šaltiniu ne vienam dainų autoriui ir atlikėjui. Jos tekstus savo dainoms rinkosi kompozitoriai Laimis Vilkončius, Alvydas Jegelevičius, roko grupė „Hiperbolė“, dainininkas Kastytis Kerbedis, dainuojantys aktoriai Vladas Bagdonas, Kristina Kazlauskaitė, „Keistuolių teatras“, vienas iš šio žanro pradininkų Alfredas Kukaitis ir kt.

Mūsų gimnazijos jaunieji atlikėjai sukūrė dvi dainas pagal Elenos Mezginaitės tekstus ir šiame konkurse laimėjo pagrindinį Panevėžio miesto mero apdovanojimą už ,,Dainuojamosios poezijos teatro kabareto stiliaus tradicijų naujinimą“!

Baigiamojo koncerto (Gala concert) struktūra + viešnagės Panevėžyje vaizdai:

Jureta Šametienė, muzikos mokytoja metodininkė