Pilietiškumo pamokos, skirtos Tarptautinei žmogaus teisių dienai paminėti

Gruodžio 7-10 d. gimnazijoje vyko nuotolinės pamokos, skirtos paminėti Tarptautinę žmogaus teisių dieną. Pirmoji pilietiškumo pamoka vyko I a klasės mokiniams. Jie kartu su Europos informacijos centro lektore Evelina Norkaitiene  diskutavo apie ES vertybes, daugiau sužinojo apie piliečių iniciatyvas, jaunimo galimybes Europos Sąjungoje, aptarė Sacharovo premijos už minties laisvę laureatus. Sužinojo, kad ES grindžiama teisinės valstybės principu. Viskas, ką daro ES, yra grindžiama sutartimis, kurias laisva valia ir demokratiškai pasirašė ES valstybės narės. Teise ir teisingumu rūpinasi nepriklausomos teisminės institucijos. ES valstybės narės įgaliojo Teisingumo teismą nagrinėti bylas paskutine instancija ir jo sprendimų turi laikytis visi.

Kitą edukacinį užsiėmimą ,,Žmogaus teisės – ar tai kova be pabaigos?“ gimnazijos jaunieji MEPA  ambasadoriai organizavo Alytaus Šaltinių ir Vidzgirio progimnazijų mokiniams.

Dar viena pamoka – su Europos Jaunimo komandos nariais. Mūsų gimnazijos II d klasės mokiniai kartu su Alytaus Putinų ir Jotvingių  gimnazistais dalyvavo nuotolinėje pilietiškumo pamokoje ,,Probleminės žmogaus teisių sritys ES”. Pamoką vedė Europos Jaunimo komandos nariai Nojus Adote iš Vilniaus ir Gretė Kvedaraitė iš Pasvalio.

Europos Sąjunga yra įsipareigojusi remti demokratiją ir žmogaus teises pagal pagrindinius laisvės, demokratijos bei pagarbos žmogaus teisėms ir pagrindinėms laisvėms principus ir teisinės valstybės principą. Bet kova už žmogaus teises, atrodo, kad, niekada nesibaigs. Nuo 1988 m. Europos Parlamentas kasmet skiria Sacharovo premiją už minties laisvę, kad pagerbtų kovą už žmogaus teises ir pagrindines laisves bei prieš priespaudą ir neteisingumą. Premijos laureatų biografijos rodo, kad ta kova yra labai sunki ir pavojinga. Šiais metais Sacharovo premija už minties laisvę skirta Rusijos opozicijos politikui Aleksejui Navalnui.

Išklausę lektorių pranešimus, interaktyviai dalyvavę per SLIDO platformą pamokos pabaigoje mokiniai varžėsi Kahoot žaidime, kur pasitikrino ar gerai suprato, kodėl žmogaus teisės yra labai svarbios kiekvieno gyvenime. Mūsų mokiniai daugiausiai žinojo, greičiausiai atsakė ir tapo nugalėtojais!

Istorijos mokytoja Asta Šulcienė