Alytaus jaunieji chemikai domisi ne tik chemija

Alytaus jaunųjų chemikų smalsumas, noras tobulėti neleidžia ramiai leisti atostogas. Gruodžio 28-oji buvo tikrai šalta diena, bet mokiniai nukeliavo iki Molėtų. Apsilankė Molėtų observatorijoje, išklausė paskaitą apie Visatą, galaktikas, ūkus, planetas ir naujausius astronominius tyrimus, projektus, kuriuos įgyvendina tiek Lietuvos VU astronomai, tiek viso pasaulio mokslininkai. Apžiūrėjo didžiausią šiaurės šalyse teleskopą, aiškinosi jo veikimą ir paskirtį.

Dar porą valandų mokiniai praleido nuostabioje Lietuvos etnokosmologijos muziejaus aplinkoje. Didelį įspūdį paliko paskaita interaktyviose erdvėse per 7 aukštus: nuo astronominių simbolių pagonybėje, kosminių ženklų K. Čiurlionio tapyboje iki dabartinio mokslo supratimo apie visatą bei šiuolaikinių technologinių bei mokslinių sprendimų. Ir galiausiai 30 metrų aukštyje esančioje apžvalgos aikštelėje žvalgėsi po Aukštaitijos apylinkes, apšerkšnijusių medžių apsuptus ir po ledo sluoksniu sustingusius 6 ežerus.

Jaunieji chemikai po išvykos, linkėdami vieni kitiems turiningų ir pasiekimais turtingų ateinančių 2022 metų, vieningai sutarė, kad į Etnokosmologijos muziejų tikrai dar sugrįš. Gal pavyks ir į naktinį žvaigždėtą dangų pro teleskopą pasižvalgyti…..

Janė Liutkienė, chemijos mokytoja ekspertė