Tarptautinio Erasmus+ mokyklų mainų partnerysčių projekto „Silent Scream” susitikimas Graikijoje

Sausio 31–vasario 5 dienomis įvyko trečiasis Erasmus+ mokyklų mainų partnerysčių projekto ,,Silent Scream“ dalyvių susitikimas. Šiame mobilumo vizite mūsų gimnazijai atstovavo II a klasės mokinė Smiltė Vaitkevičiūtė, II d klasės mokinė Rugilė Karčiauskaitė, IV f klasės mokinė Neda Ražanskaitė ir mokytoja Snieguolė Valentukonienė.

Mokytojai ir mokiniai iš Lietuvos, Graikijos, Lenkijos, Portugalijos ir Rumunijos susitiko Graikijoje, Pirėjuje esančioje privačioje „Themistoklis“ mokykloje. Visus projekto dalyvius svetingai pasitiko mokyklos direktorė Aleksandra Pavlaki ir Erasmus+ projektų koordinatorė Eirini Mani. Jos ir mokyklos komanda supažindino su šalies švietimo sistema, papasakojo apie „Themistoklis“ mokyklos veiklos specifiką: ji įkurta 1955 metais, čia mokosi mokiniai nuo priešmokyklinių iki vyresniųjų klasių. Šios mokyklos mokiniai dalyvauja įvairiuose tarptautiniuose projektuose, STEAM projektuose, vasarą leidžia sporto stovyklose.

Pirmąją vizito dieną pradėjome susipažinimo veiklomis: visos komandos, sugiedojusios savo šalies himnus, demonstravo paruoštus pristatymus. Mūsų mokinės pristatė Adolfo Ramanausko-Vanago gimnaziją, Alytų ir Lietuvą. Visus dalyvius sudomino gimnazisčių paruoštas žaidimas, kuris padėjo geriau pažinti mūsų šalį. O prisiminti mūsų vizitą susitikimo dalyviams padės jiems padovanoti lietuviški suvenyrai. Po susipažinimo veiklų klausėmės mokyklos psichologės Natašos Valmos paskaitos, mokėmės, kaip atpažinti patyčias patiriančius žmones, kaip galima per meną (dailę, muziką, teatrą) suprasti, atpažinti ir išreikšti emocijas. Vėliau mokiniai susiskirstė į grupes, vyko kūrybinės dirbtuvės. Buvo kuriami plakatai, daina ir muzika, vaidinimas. Kitą dieną pristatėme kūrybinių dirbtuvių rezultatus: sukurtą dainą, teatralizuotus epizodus ir plakatus apie patyčių pasekmes ir jų prevenciją. Dirbdami komandose mokiniai išmoko atrinkti tinkamiausią informaciją ir išklausyti visų idėjas ir sujungus jas pasiekti bendrą tikslą. Rugilė puikiai pristatė ir apibūdino plakate išreikštą idėją apie patyčių rūšis, paaiškino, kaip jaučiasi patyčias patiriantis žmogus. Smiltė su grupele sukūrė dainą apie netoleranciją patyčioms, kurią visi kartu ir atliko. O Neda su komanda kūrė teatralizuotus epizodus ir juos pristatė. Dalyvaudami kūrybiniame procese skirtingų šalių mokiniai pasidalino savo skaudžia susidūrimo su patyčiomis patirtimi, o savo dienotvarkę pagyvino interaktyviais žaidimais. Projekto veiklų metu įgytos kompetencijos neabejotinai praplėtė mokinių dalykines ir sociokultūrines žinias. Bendraudamos su įvairių kultūrų žmonėmis mūsų gimnazistės sėkmingai ugdėsi komunikacinius gebėjimus, pagilino anglų kalbos  įgūdžius, o bendraudamos užsienio kalba įgavo daugiau pasitikėjimo savimi.

Po veiklų keliavome į Atėnų olimpinį muziejų. Kitą dieną aplankėme Pirėjaus archeologinį muziejų ir susipažinome su Senovės Graikijos istorija, ragavome kitų šalių patiekalus, stebėjome pristatymus ir mokėmės šokti tradicinius šokius. Turėjome galimybę ir savarankiškai pažinti miestą. Pabaigus projekto darbus, vyko sertifikatų įteikimo ceremonija, vakaronės metu valgėme graikiškus tradicinius patiekalus ir  dalinomės įspūdžiais, bendravome, džiaugėmės pažintimis. Dieną aplankėme ežerą, kuris susijungia su jūra, bei Poseidono Šventyklą, kuri mums paliko didelį įspūdį. Paskutinę vizito dieną keliavome į Atėnus, kur aplankėme Akropolio muziejų, patį Akropolį bei šalia esančias šventyklas. Susipažinome su jų istorija, graikų mitologija ir apkeliavome Atėnų centrą. Mūsų gimnazijos komandos mokinės reziumavo, kad „Įspūdžių patirta per akis“.

Dalyvavimas tarptautiniame projekte svarbus mums ir visai mokyklos bendruomenei, vykdančiai patyčių prevencijos programas. Todėl dėkojame projekto vadovei anglų kalbos mokytojai Jovitai Žilinskienei už galimybę dalyvauti, nes šis projektas – vertinga asmeninė patirtis kiekvienai iš mūsų. 

Snieguolė Valentukonienė, technologijų mokytoja metodininkė

Experience-based Erasmus learning in Greece

The third meeting of the participants of Erasmus+ School Exchange Partnership project „Silent Scream” happened on January 31–February 5. This meeting took place in Piraeus, Greece. Our gymnasium was represented by Neda Ražanskaitė, Smiltė Vaitkevičiūtė, Rugilė Karčiauskaitė and Snieguolė Valentukonienė. Other participating countries were Portugal, Greece, Turkey, Poland and Romania. 

The week  was abundant with activities about bullying. We had workshops and presentations about the reasons and effects of bullying. After the long working days in school we traveled around Piraeus and Athens to discover and get educated about the rich history of Greece. We got a chance to see the antique artefacts and temples, such as the temple of Poseidon and the famous Acropolis.

Everyone had a lot of fun, the meeting was an amazing opportunity to get to know new people and discover a lot of new information. We all are grateful for this chance to explore and learn in a different atmosphere and get a lot of new experience.

Rugilė Karčiauskaitė, II d klasė