Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazija priėmė Erasmus+ projekto „A table citoyens!“ partnerius

Vasario 21–25 dienomis Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijoje vyko projekto Erasmus+ „A table citoyens! De la Culture alimentaire européenne aux enjeux humanitaires“ („Prie stalo, piliečiai! Nuo Europos maisto kultūros iki iššūkių žmonijai“) dalyvių susitikimas. Visą savaitę svečiai iš Prancūzijos, Ispanijos, Čekijos ir Rumunijos kartu su gimnazijos komanda vykdė įvairias veiklas. Projekto tikslas – skatinti visuomenę taupyti maisto išteklius, atsakingai juos vartoti ir taip prisidėti prie darnaus vystymosi koncepcijos plėtros Europoje ir pasaulyje.

Pirmąją vizito dieną projekto dalyvius pasveikino gimnazijos direktorius Virginijus Skroblas, o projekto koordinatorė Loreta Kašėtienė pristatė visos darbo savaitės veiklų programą. Gimnazistai svečiams aprodė gimnazijos muziejų, kabinetus, gamtos mokslų laboratoriją, biblioteką. Visa komanda lankėsi Alytaus miesto savivaldybėje, kur susitiko su vicemere Jurgita Šukevičiene. Peržiūrėję videomedžiagą apie Alytų, į grupes susiskirstę mokiniai pasklido po Alytų ir dalyvavo nuotaikingoje „fotomedžioklėje“.

Visos savaitės dienotvarkė buvo labai įtempta. Mokiniai dalyvavo parodomuosiuose debatuose „Maisto švaistymas tai ekologinė problema, o ne asmeninis reikalas“. Nors kiekviena komanda gynė savo „už“ ar „prieš“, bet po renginio visi pripažino, kad privalome elgtis atsakingai, nešvaistyti jokių išteklių. Užsieniečiai susižavėjo Alytaus kraštotyros muziejaus edukacine programa „Pasėjau grikį…“, mėgavosi ragaudami grikinę babką, užgerdami lietuviškų žolelių arbata. Visiems patiko stebėti, kaip vikrios Druskininkų šakočio muziejaus šeimininkės rankos pila tešlą ant besisukančio volo ir tiesiog akyse formuojasi lietuviškojo šakočio rageliai. Drąsesnieji, nebijodami kaitros, sklindančios nuo atviros židinio liepsnos, ir patys išbandė kepėjo amatą. O kiek daug šurmulio visi sukėlė, kai pravėrė Šakočių muziejaus duris ir pamatė stendus, kuriuose eksponuojami aprašymai ir nuotraukos labai panašių skanėstų, tik jau gaminamų kitose pasaulio šalyse. Svečiams teko paragauti ne tik lietuviškų patiekalų – lankant Trakus būtų nedovanotina nepasimėgauti pagal karaimų receptą keptais kibinais.

Projekto dalyviai dirbo mišriose grupėse (grupę sudarė skirtingų šalių atstovai): kelias dienas rinko informaciją, vykdė mokinių ir mokytojų apklausas, ėmė interviu miesto gatvėse, atliko baigiamuosius darbus. Vieni kūrė filmukus apie maisto švaistymą, kiti apie tai, kaip apsipirkti parduotuvėje, kad vėliau netektų išmesti pasenusių produktų, treti pristatė receptus, kaip galima panaudoti produktus, kurių galiojimo laikas eina į pabaigą. Pristatydami savo darbus, vieni kitiems negailėjo šmaikščių patarimų ir aplodismentų.

Nors oras ne visada buvo palankus, bet svečiams neišdildomą įspūdį paliko ekskursija po Vilnių ir jo senamiestį, pasivaikščiojimas Trakuose ir grožėjimasis pilimi. Na, o užlipus ant Merkinės apžvalgos bokšto, ne vienam širdis suvirpėjo iš baimės – ar nenukrisim… O čia dar ir Nemunas išplatėjęs, abi didžiąsias salas apglėbęs,  tiek nuo bokšto, tiek nuo piliakalnio atsivėrė visa savo didybe.

Erasmus+ projektas skatina draugiškumą ir toleranciją kitų žmonių papročiams bei tradicijoms, moko mokinius atsakomybės, pagarbaus bendravimo ir bendradarbiavimo, ugdo kūrybiškumą ir sužadina norą pažinti kitus kraštus. Išsiskirdami projekto dalyviai džiaugėsi susiradę naujų draugų, praplėtę akiratį ir patobulinę užsienio kalbų įgūdžius. Svečiai išvyko. Išsiskirdami visi kartojo tą magišką prancūziškąjį „À bientôt!“ (iki greito pasimatymo), nes projektas dar tęsis, dar laukia nauji susitikimai Ispanijoje ir Čekijoje.

Vida Balevičienė, geografijos mokytoja metodininkė