Erasmus+ projekto „A table citoyens!“ vizitas Ispanijoje – dar viena neįkainojama patirtis

Kovo 19–26  dienomis Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos penkių mokinių ir trijų mokytojų komanda dalyvavo projekto Erasmus+ „A table citoyens! De la Culture alimentaire européenne aux enjeux humanitaires“ („Prie stalo, piliečiai! Nuo Europos maisto kultūros iki iššūkių žmonijai“) partnerių susitikime Ispanijoje, Puerto Lumbreras mieste, IES Rambla De Nogalte gimnazijoje.

Jau vėlų šeštadienio vakarą leidomės Alikante oro uoste. Komandą šiltai sutiko projekto koordinatorė  Natalia Reinaldos Cabreros, kartu vykome į Puerto Lumbreras miestą, kuriame mokinių laukė šeimos. Sekmadienį mokiniai praleido su draugais ispanais, o pirmadienio rytą visi atvykome į gimnaziją.

Atlikdami prancūzišką dainą, prancūzų, rumunų, čekų ir lietuvių delegacijas pasitiko gimnazijos mokiniai. Visus pasveikino gimnazijos direktorius, palinkėjo produktyvios ir turiningos savaitės. Projekto dalyviai susipažino su gimnazija, sužinojo, kad joje mokosi 1200 mokinių, iš kurių kas penktas užsienietis, mokykloje dirba 100 mokytojų, o veiklos vyksta keliuose skirtinguose pastatuose.

Vizito Ispanijoje metu Erasmus+ projekto mokiniai žaidė susipažinimo žaidimus ir dirbo kūrybinėse dirbtuvėse. Jose kūrė įvairius gaminius iš antrinių žaliavų, diskutavo apie vartojimą, maisto švaistymą ir atliekų mažinimą, tobulino prancūzų ir anglų kalbų komunikacinius gebėjimus. O projekto dalyviai mokytojai turėjo galimybę dalyvauti įvairiose pamokose.

Visi projekto dalyviai susipažino su Mursijos regiono kulinariniu paveldu. Vyšninių pomidorų gamykloje LOOIGE atliko kokybės tyrimus, degustavo ir vertino produkciją. Lankėsi Los Vélez pilyje ir Almazaroje, alyvuogių aliejaus gamykloje. Čia sužinojo apie aliejaus gamybos būdus, degustavo ir vertino įvairias alyvuogių aliejaus ir migdolų rūšis. Aplankė prie Viduržemio jūros esantį kurortinį miestą Aguilas, kopė į „San Juan de las Aguilas“ pilį. Grožėjosi nuostabia panorama į jūrą, miestą ir išpuoselėtus paplūdimius. Lankydamiesi istorijos ir archeologijos muziejuose, pilyse, projekto dalyviai  ne tik įgijo žinių apie kulinarinį paveldą, bet ir sužinojo daug krašto istorijos įdomybių.

Paskutinę dieną vyko mobilumo savaitės Ispanijoje uždarymas: visiems dalyviams buvo įteikti pažymėjimai, kalbėjo mokyklos direktorius ir projekto koordinatorė Carmen Petre. Nors orai ir nelepino, visą savaitę lijo, bet dėl šilto, nuoširdaus ir rūpestingo priėmimo laikas prabėgo labai smagiai. Prikaupę įspūdžių ir gerų patirčių tariame: „Hasta la vista España!“

Snieguolė Valentukonienė, technologijų mokytoja metodininkė