Tarptautinė mokytojo diena gimnazijoje atvėrė: mokytojai – svarbūs mokinių gyvenimo pakeleiviai

Vėsiom žvaigždėm jau naktys lyja.

Jų prikrenta į širdį, į knygas, atminimus.

Ir išvilioja po rudens dangum

Klajoti mus…

Abiturientų kvietimo į Tarptautinės mokytojo dienos renginį žodžiai spalio 5 dieną virto įrodymu, kad mokiniai savo mokytojus regi širdimi. Ryte gimnazijos paradinių durų vitrinose buvo matyti, kaip  gimnazijos Mokinių tarybos atstovai pasitinka ir pasveikina mokytojus, o per pamokas kabinetų durys neužsivėrė nuo šiltų, spalvingų ir saldžių  mokinių, auklėtinių sveikinimų. Tądien niekas netrukdė pamokų, o kaip tik stiprino šventinę nuotaiką, kurios finaliniu akcentu tapo  gimnazijos ketvirtokų sveikinimas – jautrus ir jaunatvišku humoru pagyvintas  renginys.

Gimnazijos salė nebuvo sausakimša, o kamerinė aplinka leido mokytojams jaustis laisvai, tarsi išvykoje. Mokytojus pasveikinti laukiantys ketvirtokai stebėjo, kaip smagiai jų mokytojai bendrauja su į šventę atvykusiais buvusiais mokytojais. Tikra tiesa, kad buvusių mokytojų nebūna – svečiai gražūs, pasitempę, savi, tarsi ką tik atėję iš pamokos.

Renginio vedėjai Neda Baranauskaitė ir Ugnius Urbelionis, iškėlę klausimą, ar mokytojas būna tik tam tikrą laiką, čia pat ir replikavo, kad mokytojas būna ne tik tada, kai eina į mokyklą, bet visą laiką. Jų mintį gražiai išplėtojo mokytojus sveikindamas gimnazijos direktorius Virginijus Skroblas. Jis pastebėjo, kad šiuolaikiniams mokiniams mokytojai yra ne tik daug žinių ir galios svertus turintys autoritetai, bet ir savi, kartu kuriantys ugdymo procesą, bendradarbiaujantys žmonės. Šiais laikais akcentuojama jausena, bet ji greitai keičiasi. Ir lieka pastovūs dalykai, ypač reikalingi mokytojo darbe – tai atsakomybė, užsispyrimas ir kantrybė. Linkėdamas laikytis šių vertybių, direktorius akcentavo, kad mokytojai gali padėti ne tik patys sau, bet jausti paramą ir iš gimnazijos bendruomenės. Bendruomenė yra ir buvę mokytojai, anot V. Skroblo, gimnazijos rūmo statytojai. Šiltai sveikindamas juos, direktorius kvietė pasidžiaugti tokiomis pažįstamomis, tačiau vis atsinaujinančiomis gimnazijos erdvėmis.

Direktorius V. Skroblas pasveikino  Tarptautinės mokytojų dienos išvakarėse Alytaus miesto savivaldybės premija apdovanotą mokytoją Astą Grimalauskienę, įteikė  Alytaus miesto savivaldybės mero padėkas už kūrybingą ir iniciatyvų darbą   mokytojoms Juretai Šametienei, Astai Šulcienei, Giedrei Škarnulienei, Ritai Ališauskienei,  Alytaus miesto savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo padėkas už kūrybingą ir iniciatyvų darbą mokytojoms Agnei Ingelevičienei, Janei Liutkienei, Snieguolei Valentukonienei, Janei Zelenienei, karjeros specialistei Janinai Matulevičienei, Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos direktoriaus padėkos raštus mokytojams Vidmantui Jankauskui, Irenai Motūzienei, Meilei Platūkienei, Danutei Račkauskienei, Linai Gailienei, Juratei Vailionienei, socialinei pedagogei Gintarei Savukynaitei.  Asmeninę padėką šiemet direktorius pareiškė net dviems: už puikius vadybos įgūdžius direktoriaus pavaduotojai ugdymui Viltautei Jasiūnienei,  už tarptautinių projektų organizavimą ir įgyvendinimą mokytojai Jovitai Žilinskienei. Taip pat įteikė Alytaus miesto savivaldybės padėkos dovanas puikiai Valstybiniams brandos egzaminams mokinius (kurie gavo 100 balų) parengusiems mokytojams: Laimutei Gečaitei, Loretai Mazėtytei, Eglei Barysienei, Virginijai Gaižauskienei, Jovitai Žilinskienei,  Agnei Ingelevičienei, Ramunei Petrosian.

Po linkėjimų ir apdovanojimų dalies abiturientai mokytojus pakvietė į linksmąją renginio dalį – „Sveikinimų koncertą“. Jo metu organizatoriai pademonstravo visą savo kūrybiškumą ir giedrą humorą atlikdami įvairaus stiliaus dainas, šokdami baletą, valsą, derindami vaidybos ir IT inovacijų įgūdžius. „Sveikinimų koncerto“ vedėja Laima Kybartiene virtusi abiturientė Gustė Sudvajūtė visų dalykų mokytojams skyrė jautrius žodžius, kuriuos paįvairino mokinių pasirodymai ir smagūs videosiužetai. „Sveikinimų koncerto“ kelionėje mokytojus lydėjo iš praeities atklydusi poetė Salomėja Nėris, Lietuvos istoriją  papasakojo iš „You Tube“ erdvių į realybę patekęs reperis, į laboratorinius eksperimentus pakvietė gamtos mokslų entuziastės. Šmaikščiai pristatę mūsų gimnazijoje dėstomų kalbų įvairovę, abiturientai Skaistės Underytės atliktu jautriu šokiu įrodė, kad gimnazijos bendruomenė susikalba viena – laisvės ir kūrybiškumo – kalba.

Gera padėkoti abiturientams ir jų auklėtojams už gražų sveikinimą, šiltai praleistą dieną, kuri tapo patvirtinimu, kad mokinių ir mokytojų bendrystė yra labai svarbi, ji – gimnazijos stiprybės pagrindas.

Santa Marcinkevičiūtė, lietuvių kalbos mokytoja metodininkė