Knyg(i)ų klubo popietėje – vasaros atgarsiai

Saulėtais voratinkliais apsipynusi, gamta kelia vasaros ilgesį, o nostalgišką nuotaiką Knyg(i)ų klubo popietėje sukūrė šio klubo narė Erika Mažolytė, pasidalijusi savo įspūdžiais iš liepos mėnesį Anykščiuose vykusios jaunųjų kūrėjų stovyklos „Vasaros akademija“.

Į Lietuvos rašytojų sąjungos nuo 2004 m. kasmet įvairiose Lietuvos vietose organizuojamos jaunųjų filologų kūrybines dirbtuves „Vasaros akademija“ atkeliauja rašantys, literatūra besidomintys vyresniųjų klasių mokiniai. Šiemet kūrybingi mokiniai iš Ukmergės, Semeliškių, Kelmės, Kražių, Plungės, Marijampolės, Kretingos, Vilniaus, Vilkaviškio, Prienų, Jurbarko, Alytaus, Zarasų, Kybartų ir Anykščių įsikūrė  „Nykščio namuose“. Juose ir įvairiose Anykščių miesto vietose  visą savaitę vykdė intensyvią programą su  paskaitas skaitančiais „Vasaros akademijos“ lektoriais – Gintare Adomaityte, Irena Aleksaite, Artūru Valioniu, Alvydu Šlepiku, Sonata Žalneravičiūte, Antanu Šimkumi, Ramute Kalnėnaite, dirbtuvių vadovu Ričardu Šileika ir projekto vadove Birute Jonuškaite.

Iš įvairių Lietuvos kampelių susirinkę jaunieji filologai ne tik klausėsi autoritetingų lektorių patarimų, įžvalgų, tačiau kartu su jais pažino literatūrinį Anykščių kraštą, rengė ir vykdė įvairias kūrybines užduotis, skaitė vieni kitų kūrybą, filosofavo iki paryčių, o galiausiai parengė ir pademonstravo anykštėnams performansą „Kaip grįžti namo?”, paremtą jų pačių pokalbių, kūrybinių veiklų metu gimusiomis mintimis.

Į šią stovyklą patenkama dviem būdais: parašius motyvacinį laišką, kodėl jaunasis filologas turėtų būti į ją pakviestas arba jaunasis filologas pastebimas kokiame nors konkurse ar renginyje ir asmeniškai pakviečiamas. Mūsų Knyg(i)ų klubo literatės dalyvavo klasikos skaitymuose „Per amžius gynėm laisvę ir Tėvynę“, vykusiuose Lietuvių literatūros ir tautosakos institute, o jas į „Vasaros stovyklą“ pakvietė šio projekto sumanytoja, Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkė, rašytoja ir vertėja Birutė Jonuškaitė.

Erikos pristatymas buvo įdomus ir tapo įrodymu, kad svarbu atkakliai išnaudoti visas galimybes ir dalyvauti visose veiklose, kokias tik pasiūlo likimas, nes galimybės randasi viena po kitos vos tik pradėjus veikti. Taigi saulėta  Knyg(i)ų klubo popietė tapo gražia pasiekimų, organizuotų veiklų, numatomų rengti projektų ir pasiryžimo dalyvauti kultūriniuose renginiuose refleksija.

Knyg(i)ų klubo vadovė Santa Marcinkevičiūtė