Erasmus+ projektų dienos Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijoje

#ErasmusDays visoje Europoje jau ne vienerius metus vyksta spalio 13-15 d. Šių dienų  pagrindinė idėja –  kalbėti apie europines vertybes ir Erasmus+ projektų prasmę bei rezultatus. Tris dienas dalinamasi šia informacija su visuomene, įvairių sričių profesionalais, žiniasklaida. #ErasmusDays suteikia puikią progą sustiprinti ir atnaujinti pasitikėjimą programa Erasmus+, nes yra skelbiamos pozityvios žinutės apie suteikiamas galimybes ir projektų poveikį.

Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos bendruomenė labai aktyvi Erasmus+ projektų dalyvė: dalyvaujame tarptautiniuose projektuose „A tablecitoyens“, „KIVA“, „MediaSmartCitizens“, „SilentScream“ ir „MultimodalMindset“. Ir patys ne kartą jau svečiavomės, ir savo mokykloje sulaukėme svečių iš Turkijos, Portugalijos, Lenkijos, Italijos, Graikijos, Kroatijos, Prancūzijos, Čekijos.

Mūsų gimnazijoje spalio 11-15 dienomis vykusių renginių metu stengėmės apmąstyti, kokią vertę Europos Sąjunga sukuria savo piliečiams ir kuo prasmingos gimnazijos mokinių ir mokytojų dalyvavimo Erasmus+ projektuose patirtys. Visą savaitę mokyklos informaciniuose televizoriuose besisukančios skaidrės priminė buvusiems Erasmus+ projektų dalyviams jų lankymosi svečiose šalyse ir svečių priėmimo mūsų gimnazijoje įspūdžius. Spalvingos ir įdomios nuotraukos traukė mokinių dėmesį, skatino ir nelabai aktyvius gimnazistus pagalvoti apie galimybę įsilieti į  tarptautinių projektų bendruomenę. Labai smagiu fonu šiai vaizdo medžiagai tapo per pertraukas skambanti šalių, projekto partnerių, muzika. Tiek portugališko fado, tiek graikiško sirtakio, tiek emocingų kroatiškų melodijų garsai taip pat skatino pajusti skirtingų kultūrų įvairovę ir Europos Sąjungos šalių ypatingą ryšį.

Visą gimnazijos bendruomenę suvienijo klasės valandėlių metu vykęs protmūšis apie Europos Sąjungos šalių kultūros įdomybes. Mokiniai sužinojo, kuriame mieste yra pastatyta Paryžiaus Triumfo arkos kopija, kurioje valstybėje galima aplankyti antruosius pagal dydį pasaulyje Parlamento rūmus, nustebo, kad yra šalių, kurių policijos automobilių parke puikuojasi superautomobiliai Lamborghini Huracan. Dar daug įdomių ir dvejoti dėl atsakymo verčiančių klausimų išgirdo mokiniai, bet paskutinis klausimas nudžiugino visus – nesuklysdami protmūšio dalyviai atsakė, kad daugiausia makaronų Europos Sąjungoje suvalgo, žinoma, italai.

#ErasmusDays renginius pratęsė spalio 13 d. 11.30 val. gimnazijos vidiniame kiemelyje vykęs mokinių flešmobas. I–II klasių mokiniai, skambant smagiai muzikai ir linksmai vėjyje plevenant projektų partnerių šalių vėliavėlėms, sukūrė darnų šokį. Taip visi tarsi pademonstravo galimybę papuošti kasdienybę savo gražiais bendrais darbais neužmirštant kiekvieno žmogaus individualumo.

Svarbiu Erasmus+ projektų sklaidos regione elementu tapo anglų kalbos mokytojos, projektų vadovės Jovitos Žilinskienės ir mokinės Gytės Augustinaitytės  dalyvavimas savaitės pokalbių laidoje Alytaus radijuje FM 99. Mokytoja Jovita Žilinskienė teigė, kad Erasmus+ projektai atveria mokiniams  daug galimybių pažinti kitų kraštų kultūrą, plėsti akiratį. Pedagogės žodžius iliustravo mokinės Gytės pasakojimas apie neužmirštamas patirtis kelionės į Portugaliją metu. Mokytoja Jovita Žilinskienė pabrėžė ir tai, kad tokiuose partnerysčių projektuose  ne tik mėgaujamasi pažintimi su lankomų šalių kultūra, bet yra kuriami ir intelektiniai produktai.

#ErasmusDays renginius apibendrino bendradarbiavimo partnerystės projekto „Multimodal Mindset“ pirmojo susitikimo Turkijoje pasiekimų pristatymas mokyklų ir pelno nesiekiančių organizacijų atstovams.  Keli pademonstruoti metodai leido atskleisti, kad susitikimo Stambule metu Kroatijos, Turkijos, Čekijos, Rumunijos, Lenkijos ir Lietuvos mokytojų komandos parengė metodiką, kuri aprėpia gyvą bendravimą, skatina kūrybiškumą, ugdo kritinį mąstymą.

Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos bendruomenė džiaugiasi galėdama dalyvauti įvairiuose Erasmus+ projektuose ir pasidalinti savo pasiekimais, įspūdžiais su gimnazijos ir Alytaus miesto bendruomene.

Eglė Barysienė, lietuvių kalbos mokytoja metodininkė