Turnyras sugrįžo!

Prieš 26 metus kaip „Draugystės ruduo“ gimęs turnyras jau 22 metus turi kitą pavadinimą –  tarptautinis vaikinų krepšinio turnyras Tomo Pačėso taurei laimėti. Pagrindinis šio turnyro rėmėjas yra mūsų gimnazijos buvęs mokinys,  Atlantos olimpinių žaidynių prizininkas ir dabartinis Alytaus miesto tarybos narys Tomas Pačėsas. Per šiuos 26 metus turnyrai mūsų gimnazijoje nevyko tik 4 kartus: kai prieš 12 metų buvo remontuojama sporto salė ir paskutinius 3 metus, kai sutrukdė pasaulinė pandemija. Smagu, kad visų laukiamas turnyras vėl atgimė.

Į šių metų turnyrą atvyko turnyro senbuviai: nuo pirmųjų susitikimų dalyvavę Suvalkų technikos mokyklos, Punsko Kovo 11-osios licėjaus ir Alytaus Putinų gimnazijos krepšinio komandos.

Turnyro atidaryme išvydome turnyro pagrindinį rėmėją Tomą Pačėsą ir kartu atvykusius, visų laukiamus  brolius Kšyštofą ir Darjušą Lavrinovičius. Jų pasirodymas sporto salėje didelį įspūdį padarė mūsų svečiams iš Lenkijos, vaikinai noriai su jais fotografavosi ir lengvai jų neišleido iš sporto salės.

Fizinio ugdymo mokytojas Jonas Baltrušaitis trumpai apžvelgė turnyro istoriją ir pasveikino svečius, gimnazijos direktorius Virginijus Skroblas dalyviams linkėjo gražaus, azartiško ir rezultatyvaus žaidimo. Tomas Pačėsas pasidžiaugė, kad tradicijos yra tęsiamos, linkėjo, kad varžybos vyktų be traumų ir draugiškai. Į svečius Tomas kreipėsi lenkų kalba. Turnyro dalyvius kaip visada šmaikščiai ir linksmai pasveikino ir broliai Lavrinovičiai. Visiems dalyviams ir žiūrovams nuotaiką pakėlė šokėjų grupė „Svaja“ – grakščioms šokėjoms iš Putinų gimnazijos vadovauja Rūta Graužlienė.

Kaip ir dera, pirmieji į aikštelę išbėgo šio turnyro senbuviai  Suvalkų technikos mokyklos ir mūsų gimnazijos krepšininkų komandos. Pavasarį Punske vykusiame turnyre „Vanagų“ komanda lenkų komandai nusileido dviem taškais, todėl šiame turnyre  mūsų gimnazijos sportininkai buvo pilni sportinio pykčio ir noro atsirevanšuoti. Šiose varžybose tai pavyko su kaupu – mūsų gimnazijos krepšininkai 55:24 nugalėję svečius iš Suvalkų užsitikrino vietą finale. Antrosios rungtynės vyko tarp Putinų ir Punsko Kovo 11-osios licėjaus komandų. Šios varžybos vyko azartiškai ir kovingai, bet ketvirtajame kėlinuke Putinų gimnazistai neatlaikė fiziškai stipresnių varžovų spaudimo – punskiečiai laimėjo 45:35.

Šiek tiek pailsėję kovoti  dėl trečios vietos į aikštelę išbėgo Putinų ir Suvalkų sportininkai. Šios varžybos vyko principingai ir atkakliai, nugalėtojai paaiškėjo paskutinėmis rungtynių sekundėmis. Pergalę plėšte išplėšė Suvalkų sportininkai – jie rezultatu 32:30 nugalėjo alytiškius.

Finalas, kova dėl pirmos vietos, buvo lygiaverčių varžovų dvikova, vaikinai aikštelėje kovėsi tikrąja to žodžio prasme. Pirmąjį kėlinuką (buvo žaidžiama 4 kėliniai po 7 min.) ,,Vanagų“ komanda laimėjo 13:11, o antrąjį ir trečiąjį pranašesni buvo punskiečiai 4:9 ir 10:13. Ketvirtas kėlinukas vyko taškas į tašką, baigiantis rungtynių laikui sulig sirenos signalu rezultatu 44:42 pergalę prieš Punsko Kovo 11-osios licėjaus komandą išplėšė „Vanagaiׅ“ ir iškovojo pagrindinę turnyro taurę.

Turnyro uždarymo metu Tomo Pačėso įsteigtas taures gavo visos keturios komandos, jas įteikęs gimnazijos direktorius Virginijus Skroblas palinkėjo visiems saugaus kelio į namus.

Naudingiausiais turnyro žaidėjais pripažinti  Putinų gimnazijos mokinys Danielius Kudarauskas, Suvalkų technikos mokyklos – Oliwier Litkowski, Punsko Kovo 11-osios licėjaus – Arūnas Matulevičius ir Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos mokinys Kornelijus Gardžiulis.

Iki naujų susitikimų dabar jau kitoje pusėje sienos pas kaimynus lenkus!

Turnyro organizatorius, fizinio ugdymo mokytojas Jonas Baltrušaitis